Cuma, Temmuz 16, 2010

BPA nedir?

Hamilekyen biberon seçimi ile ilgili bir post yazmıştım. Ahanda şurda. Oradaki maillerden bir kısmı biberonların ve plastik eşyaların özellikle BPA içermeyen olması konusunda beni sıkı uyarmıştı...alık hamile olarak anlamamış ve araştırmıştım hemen...amanın BPA denen Bisphenol A maddesi..plastiğin olmazsa olmazı..

Hemen mini bir alıntı...kaynak şurası

" Birçok gıda ve içecek kutusunda, bazı tıbbi malzemelerde de kullanılan BPA, vücutta östrojen hormonunu taklit ediyor. ABD’de Ulusal Sağlık Enstitüleri’nde görevli bilim adamları, BPA’nın prostat ve beyin gelişimi üzerinde zararlı etkilere yol açabileceği, cenin, bebek ve çocuklarda hareket değişikliğine neden olabileceği uyarısında bulunmuştu.
İngiltere geçen yıl yapılan bir araştırma da bu kimyasalın vücutta yüksek seviyelerde bulunmasının, kalp hastalıkları, diyabet ve karaciğerde enzim bozukluklarıyla bağlantısı olduğunu ortaya koymuştu. "

Yabancı sitelerde ve sağlık örgütlerinde istemediğiniz kadar uyarı var BPAli ürün satın almayın diye. Dev markalar ellerinde kalan BPA içeren ürünleri üçüncüü dünya üülkelerine gazlıyorlar ve bilin bakalım Türkiye kaçıncı dünya ülkesi..evet maalesef, piyasadan satın aldığınız tüm ürünler BPA içeriyor, sizin herşeyden sakındığınız biricik bebeğiniz aslında dev firmalar tarafından zehirleniyor.

Ben Alişe BPA içeren hiç bir ürün almadım, herşeyi yurtdışına gittiğimde veya internet üzerinden satın aldım tüm anne adaylarına tavsiye ederim.

Bana bu BPA yazısını hatırlatıp yazdıran, birkaç post önceye yorum bırakan Savaş'a teşekkür ederim.

BPA nelerde olabilir..Emzik, biberon, plastik oyuncaklar, diş kaşıma aparatları, sterilizasyon makineleri ve aklıma gelmeyen onlarca plastik ürün..aman dikkat edin..mutlaka ürünlerin üzerini okuyun..BPA Free yazısı gördüklerinizi satın alın..eğer görürseniz elbette...durum akıllara zarar.

40 yorum:

pinarbk dedi ki...

BPA meselesi içimi şişiriyor benim. Ne yazık ki çok geç öğrendim. Öğrenir öğrenmez de biberonları attım. Su danacanasını 10'luk petlerle değiştirdim. Kullandığımız her eşyada var neredeyse. Bütün plastiklerin altında yazıyor. 7 numaralardan kaçmak lazım...

Unknown dedi ki...

Ben de tedbir olarak BPA free ürünler kullanıyorum ama her geçen gün yeni bir şey çıkıyor ortaya. Bugün kullandığımız bpa free biberonların içindeki x, y, veya z maddesi için de 10 sene sonra kim bilir neler söylenecek???

Türkiye'de üretilen bütün bebek body çıtçıtları da kanserojen madde içeriyoriçinde nikel olduğu için. Bu yüzden yurtdışına ihraç edilen bebek bodylerine free nikel çıtçıt konuyor çünkü teste sokuyorlar, kesinlikle kabul etmiyorlar. O yüzden yurtdışı markalı her ürün bebeklere rahatlıkla giydirilebilir.

Artık ne giyeceğimizi ne yiyeceğimizi şaşırdık valla her şey kanserojen, her şey zararlı.

Adsız dedi ki...

10 sene sonra evet bunlar icin neler denecek bakalim ?? nasil bir ulkede yasiyoruz..abd den bpa free aldigim dr. brownslar made in usa burda kiler made in china onda bile farklilik var.
sevgili tanya bpa free biberonlari sterilize ediyormusun sterilize makinasinda? bulasik makinasi kullaniyor musun?onlarida mi atmamak gerekiyor bilgin var mi?? tesekkurler

nil

Tanya's dedi ki...

Pınarcım,

Benim de şişmişti..hele okudukca o dev markaları anladıkca iyicene şişti..burdan hiç bişi almıyorum yada BPA free olan bir iki marka var onları alıyorum.

Herşeyde var BPA dediğin doğru..kimbilir daha neler cıkar..

Tanya's dedi ki...

Missred,

Allahtan oğlanın kılık kıyafetinin büyük bir kısmınıda gittiğim seyahatlerd3en almıştım, bu nikel meselesi de can sıkıcı, elbette neden ne kadar koruyacağız cocukları ama bu kadarda kıymetsiz olmamalı insan hayatı yahu..

Ha 10 sene sonra bpa freeler için de dünyanın şeyi söylenecek..alıp başımızı dağda bayırda mı yaşasak ne yapsak..

Tanya's dedi ki...

Nil,

AH herşey hızla değişiyor..10 sene sonra cocuk doğurmazsam okumayacağım bile bu konuytla alakalı şeyleri ki ah vay demeyeyim.

Aynen..burdan Dr. Browns biberon avent ne alırsan hem çin malı hemde dümdün bpa var.

Ben 1.5 aylıkken streilizasyonu bıraktım..faydadan cok zararı var. Avent sterilizatörle ilgili kkısa bir arama yap bak.

Ben biberonları deterjansız ve elde yıkıyorum iki günde bir kaynamış sudan geçiriyorum hepsi o..ama bulaşık makinesinde yıkayan arkadaşım da var hani..sıkıntı olmayacaktır.

zoitsa dedi ki...

eskiden niye yoktu bunlar tanya?niye şimdi böyle şeylere ihtiyaç duyuyor firmalar?

Adsız dedi ki...

avent sterilizasyon makinasini 3 ay kullandim sonra bende biraktim ama zararini bilmiyordum zamanin varsa o konudada aydinlatir misin?? arastirdim ama onlarinda bpa icerdigi yaziyor :(( sende onu mu kastettin acaba??

ben 9 aydir sutumu sagarak veriyorum sadece su ile yikayinca sutun yagi kaliyor gibi geliyor ama bundan sonra bendeoyle yapiyim..sayende gecde olsa bezleri degistirdik ..keske senden sonra dogursaydim :)) sevgiyle kal...

nil

Tanya's dedi ki...

Zoitsa;

Artık herşey üzerinden para kazanma sevdalısı firmalar ne yapacaklarını şaşırdıklarından..insanların en zayıf yanı da bebekleri olduğundan vu belatına gitsin..

En iyisi eski usüller..cam..kaynatma..kumaş bez..

Peh..

Tanya's dedi ki...

Nil,

Aventin Türkiyedeki tüm ürünleri BPA içeriyor..coğu diğer firma gibi. Sterilizasyon makinelerinde de var. Ben doktorumla konuştum ve bir veya iki günde bir kaynamış su önerdi...anneden kalma yöntem yani..en sağlıklısı...

Elbette yazarım yazmam mı..

Ve cok sevindim kumaş beze başlamana ön ayak olduğum için..biz cok memnunuz..umarım sizde memnunsunuzdur.

Sevgiler kocaman.

Ersin dedi ki...

super yazı sevgili ne yazık ki gerekli uyarılar kimseler tarafından yapılmıyor.
devam.....

Tanya's dedi ki...

Sevgili,

Yok yahu..unutma bu memleketin bakanı bişey olmaz bize diye çayları indirmişti gövdeye vakti zamanında..

Ben devam...

Pinar dedi ki...

Bir kac hafta once, okula filan giderken yanima meyve alabileyim diye plastik kaplar aldim, su surekli alinip surekli kaybedilenlerden (Tupperware), simdi sen yazinca fark ediyorum etiketin uzerinde BPA Free yaziyordu kocaman kocaman. Ne oldugu umrumda bile olmayacakti soylemeseydin. Tesekkur ediyoruz o zaman.

çınar dedi ki...

sayende bilgileniyoruz. daha fazlasını istiyoruz. teşekkürler

Hayatın Ressamı dedi ki...

Aliş süper yalıtılmış halde büyüyor.Senden sonra yani büyüdükten sonraşapa oturmasın.Bünye bu dünyanın ( Türkiya'nin ) koşullarına alışık olmadığı için.
Ben Aliş'sin sana benzeyen fotolarını daha çok görmek istiyorum sevmek istiyorum onları ekrandan.


Bu arada ben blog ismimi değiştirdim:
hayatvesihirlieller oldun.
Yani sihirliellerankara ben değilim artık.

Adsız dedi ki...

sayende basladik bizde ve isi disinda cok memnunum..hazir bezler oglumu mahvetmisti..hep yaz sevgili tanya takipciniz :))

aventime baktim yurtdisindan getirdigim icin kocaman kocaman bpa free yaziyor..yazmazsa satamayacagini biliyor..kendi adima seviniyim mi uzuleyim mi bilemedim..umarim bpa free die sterize ettigimiz icinde gelecekte baska seyler duymayiz..

cocuklarimiza cok yazik nasil bir ulkede yasiyoruz ceplerini doldurmaya devam etmekle mesgul olsunlar ancak..ersin abide sende hep yazin

sevgiler tanya

Tanya's dedi ki...

Pınar,

Ben evdeki tüm uyduruk plastik sakalama kaplarımı Tupperlarla değiştirdim..rahatım..ama damacanalar..pet şişeler ne yapılır bilemiyorum..allahtan gazlı içeçeklerle yıllar önce vedalaştım ama yoğurt ve ayran devam..herşeyden arınamıyoruz maalesef.

Tanya's dedi ki...

Çınar,

Rica ederim..bildikçe öğrendikce paylaşıyorum

Tanya's dedi ki...

Sihirlicim,

Aslında yalıtmıyorum oğlanı..ter bezi yok..terli terli geziyor..kulağını yele veriyorum eskilerin tabiriyle..battaniyesi yok geceleri..cıplak cıvıldıyor..ama bile bile de zehir vermiyorum cocuğa...böyle o kadar cok şey var ki yurdumda maalesef..allahtan bizim şansımız ve aklımız varda yurt dışından getirtebiliyoruz herşeyi...ama olmayan ne yapar..ne eder..ne acıklıdır.


He biliyorum sihirlicim..yeni bloğunu..gecen gece kısa bir ziyarette bulundum..linki değiştirim dur hemen.

Öpücük.

ALiş fotosu gönderim ben sana o zaman..salıya işallah.

Tanya's dedi ki...

Sevgili ADsız,

Kumaş bezlerdeki ısıdan mı rahatsızsınız? tam anlamadım..bezler nefes alıyor oysaki..ben artık gece de kullanmaya başladım..elveda kağıt bezler..(seyahatler hariç hehe)

Sen ben yurtdışından alabildiğimiz veya getirtebildiğimiz için şanslıyız ama diğer bebekler nolacak..anneler caresiz veriyorlar toxşcleri bebelere..belki haberleri bile yok. Canada da BPA içerene tüm maddeler bebekler ve büyükler için yasak..birde gel bize bak..BPA nedir diye japon japon bakıyoruz.

Çepleri boşalacısalar demek dışında birşey kalmıyor.

Sevgiler,

mermaid dedi ki...

bu bpa olayı benim de gözümü döndürdü. evet gerçekten şükür ki, alabiliyoruz, bulabiliyoruz. formül mama reklamlarının bir çok ülkede tv reklamı yapılmıyor, çünkü yasak mesela. bizdeyse anne sütünden kıymetli aptalmiller. ters giden onca şey var ki.

fatma artan dedi ki...

Ne çok şey varmış öğrenilecek. çok iyi oldu daha başlamadık gerçi alışverişe :)

Adsız dedi ki...

offf ya dun okudum postunuzu
oyle moralim bozuldu ki evde ne var ne yok oglanin tum plastik oyuncaklarini topladim kaldirdim. simdi kendime cok kiziyorum benimki 1.5 yasinda biberonla arasi iyi degildi ama baslarda plastik sonra cam biberon kullandik , emzikler gene oyle guya en pahali markalardan aldik nede olsa onlar guvenlidir diye. Goruyoruz simdi bizi nasilda hice sayiyorlar bebeklerimizi nasil zehirliyorlar. yalniz biraz arastirdim evdeki cogu plastik arac gerecde cok zararli onlarida aticam hersey camla degissin istiyorum. son olarakta kumas beze geciyoruz o kagit bezler yavrumun poposunu mahvetmisti zaten neden daha once akil edemedimki. Kendi ellerimle bebegimi zehirlemis gibi hissediyorum cok rahatsizim.

Adsız dedi ki...

sevgili tanya kagit bezler cok fena onlari kastetmistim..digerleride zahmetli ama bebeklerimiz icin deger..sevgiler nil

mermaid dedi ki...

gelecek nesiller için bir de oyuncak yazısı isteriz:) o pofuduk kuzu ve daha başka şeyler:)

Tanya's dedi ki...

Denizkızım,

Alabildiğini al..bak TRdeki giysilerin cıtcıtları bile sıkınıt..hey gidi memleketim hey..

Tanya's dedi ki...

Fatma,

Amerikayı yeniden keşfe gerek yok..doğuranlara sor..hiç çekinme..

Tanya's dedi ki...

Adsız,

Büyük markalara güvenmeniz son derece normAL..BENİ BURADA UYARMASAYDI DOSTLAR HMM DER GECERDİM..zararın neresinden dönerseniz kardır.

Kumaş beze gecmenize ise cok ama cok sevindim.çok rahat edeceksiniz.

Tanya's dedi ki...

Nil,

Tamam anladım..ben acaba kumaş bezlerle alakalı bir sıkıntı mı dedim..biz o kadar alıştıkki kumaş bezlere..diğeri anormal geliyor..

Tanya's dedi ki...

Denizkızım,

Muhahaha..hepten bu bkoğu cocuğumun bokunda boncuk buldum bloğuna çevirmeyelim.

nothing dedi ki...

selam, Savaş ben. Bu yazı ve verdiğin bilgiler-paylaştığın linkler çok aydınlatıcı oldu teşekkürler. mambaby'den sipariş verdim, onlar gelene kadar TR'den aldığımız AVENT'lere devam mecburen, sadece 1 tane minik Avent'imiz vardı Amerikadan aldığım, hatırlamıyorumda ambalajında ne yazıyordu :( 2 gündür sinirden tırnaklarımı yiyorum 6.5 aylık bebeğime nasıl verdim bu biberonları,emzikleri diye...
Dun babynap ve babayneo'yu da inceledim, bakıcımız da kabul etti kumaş bezi tatil dönüşü kumaş beze de geçince güzel olacak herşey..Ama üzülüyorum bunları sipariş verecek imkanları olmayanlar ne yapacak.. gözgöre göre zehirliyorlar bizi, sağlık bakanımız da hala domuz gribi aşısı ile uğraşsın... alıp başı gidesim dağa taşa vurasım geliyor...

Savaş (www.nothinginspace.blogspot.com)
Tekrar teşekkürler.

Tanya's dedi ki...

Savaş,

Amerikadan aldınsa mutlaka BPA freedir..dert etme..zi,ra orada yasak BPAlı ürün satmak..

İçim içini kemirmesin...bilgi paylaştıkca güzel..bak paylaştık ne güzel oldu.

Kımaş beze en çok seviniyorum..hem dünya için hemde mini için..bak gör mutlu olacak..çok zor da değil gözünde büyütme sakın..biz pek memnunuz hayatımızdan.

Kocaman sevgiler ve teşekkürler..dünya adına:))

Adsız dedi ki...

tanya alis icin hangi vucut kremini ve sampuani kullaniyorsun?biberonlari kaynatiyor musun?

Tanya's dedi ki...

Adsız,

Aliş için Dalin ve Johnsons şampuan ile Johnsons lotion ve yağını kullanıyorum.

Biberonları ise 10 dakika kaynamış suda bekletiyorum.

Berceste dedi ki...

Tanya, sterilizasyon makinasi dedin, beni bitirdin :((( BPA takintili oldum resmen :(((( Nurturia'daki su tartismaya bir bak http://www.nurturia.com.tr/questions/537811df-c18f-4fe4-9661-9d44010690de/1/bpa-free-biberonlar

Avent bir de utanmadan cevap yazmis ama sonra sustu!!!

Tanya's dedi ki...

Berceste,

Aventin böyle agresif bir tavrı var..aventi katiyen kullanmıyorum bu yüzden.

Adsız dedi ki...

ben de çocuklarım 3 yaşayana kadar biberonda sütü mikrodalgaya koyarak ısıttım ve içirdim. Henüz şimdi öğrendim ki meğer biberonun altında numarası 7 imiş. aman Allahım ben ne yaptım kızıma da oğluma da; üstelik biberon bebedor marka. İnşallah zararı olmamıştır. bpa nın erkekn ergenliğe ve hiperaktiviteye sebep olduğunu okudum. kızım 4 yaşında makyaj ürünlerini ısrarla istiyor. oğlum yerinde duramıyor tam hiperaktif, derse asla konsantre olamıyor. acaba tek sebep npa mı yoksa bunlar tetikleyici faktör mü? yazık çok yazık
sabiş

Berceste dedi ki...

@sabis - Hiperaktivite icin evde ya da okulda cok fazla kapali kalmak, ayni ugraslar uzerinde donup durmak, dogadan uzak olmak, en onemlisi de TV seyretmeyi sayabiliriz. Bununla ilgili makaleler cok. Saydigimin disinda da etkenler var...

Tanya's dedi ki...

Sabiş,

Geçmişi boşver, dert etme, olan olmuş, illaki olacak diye birşey yok, senin durumunun tetikleytici başka nedenlerden olması da muhtemel, genetik olabilir, tv den olabilir, herşey herşey olabilir, kalk köye yerleşek!

Tanya's dedi ki...

Şabiş,

Bak Berceste neler neler demiş.

Okumak, anlamak öğrenmek gerek.

bence cocukları olabildiğince doğal yetiştirmek gerek.