Pazartesi, Ocak 18, 2010

Emzirmeli mi emzirmemeli mi?

İki ekol var..emzirmekle alakalı..biri diyor ki emzirin..dünyanın en güzel şeyidir..diğer ekol diyor ki pompa ile biriktirin sütlerinizi hem siz hem baba beslesin yeni geleni..böylelikle baba da bu duygusal anların dışında kalıp kendini atıl hissetmez..aile bütünlüğünü korumuş olursunuz.

Hamileliğin başından beri kendimi süt entegre tesisi gibi göremedim ben...sordum soruşturdum "Yahu emzirmesek noluyor" diye..kimisi şahane oluyor dedi..kimisi ben 2 yaşına kadar emzirdim dedi...tıbben ise anne sütü ilk 5 ay gerekli diyor uzmanlar...

Ben şu anda eğer olursa biriktirip bu ulvi anı baba ile paylaşmaya daha sıcak bakıyorum...ama tüm önerilere de açığım..meraktayım..

24 yorum:

Adsız dedi ki...

tanyacim,
ben soyle yapiyordum;
mumkun oldugunda bebegi direk gogsumden emziriyor, bebek emmeyi birakinca, kalani pompa ile bosaltiyor ve depoluyordum.
esim cok geceler biberonla besledi
anneye de dinlenme imkani veriyor ki, paha bicilemez bu uykular o donemde.

bir demet feslegen dedi ki...

Tanyacım, öyle deli bişey ki bu annelik, şu an bile söylediğin her şeyi bebek doğunca sana yutturabilir. Denedim biliyorum yani :) Kafayı yemiş anneler gibi olmayacağım, ben şöyle farklı olucam böyle olucam diye çok atıp tuttum ama, o bir geliyor ve geldiği andan itibaren de onun kuralları geçerli oluyor..
22 ay tam bir süt entegresi idim, çok şükür bu mucizeyi yaşadım ve yaşattım. Anne sütü ile ilgili çok farklı ekoller var doğru ama şunu da unutma, bilimin bile hala çözemediği, hala yeni sürprizlere gebe bi bileşimi var anne sütünün. Evet çok güzel ve beraberinde yıpratıcı da bir süreç, ama bir annenin çocuğuna verebileceği en büyük hediye anne sütüdür diye düşünüyorum.
Annelik psikolojisi çok başka bir şey, bak kaç yıl oldu, ben hala çok hassasım, dengeleri korumak çok önemli.
Zaten bu hassasiyetten ötürü de kumanda panelinde yazınn başlığını görünce dayanamayıp bu dar vakitte sana bu kadar dökülüyorum.
Her ne olursa merak ettiğin, seve seve paylaşırım kendi tecrübelerimden, sağlıkla mutlulukla kalın..

keLemek dedi ki...

Sevgili Tanya,
biliyorsun ki bu konuda en tecrübesizler grubundan olarak belki en son konuşacaklar sınıfına giriyorum ancak okulda gördüğüm derslerden bkz:gelişim psikolojisi.
öncelikle ilk 6 ayın mutlaka anne sütü ile geçmesi gerekliliğinde hemfikiriz.çünkü bağışıklık sistemi için şart.
hı şimdi birde freud'un her insan evladı için bölmüş olduğu dönemler var ki herhangi birinde bir problem yaşanıldığında gelecekteki hayatına etki edebiliyor.Bunlardan ilki oral dönemdir.ve 0-1 yaş dönemine denk gelir.En önemli organ ağız ve emme bağımlı,pasif bir davranıştır.Eğerki bu dönemde az ya da fazla emzirilen bebek problem yaşarsa ilerde tırnak yeme sigara kullanma eğilimlerini diğer kişilere oranla daha fazla gösterebilir..
der Freud kişisi..
yine kararı vericek kişi Tanyadır.hem emzirip hem arada pompalayıp baba ile de bu hazzı paylaşabilirsin derim ben :)

ELÇİN'İN YERİ dedi ki...

tanyacım her ikisini de yapmak en güzeli değil mi :) hem emzirirken bebekle o bağını daha da güçlendirmek hemde bazen babanın biberonla besleyerek onun o bağı yaşaması ne kadar muhteşem olur

serrose dedi ki...

Ne guzel cevaplar gelmis bende faydalandim birgun lazim olur diye.

Ikisi bir arada pek hosuma gitti benim Tanyasum

optum cok

Tanya's dedi ki...

Kirazsevdası,

İşte benim de yolum buna yakın bir yol ..hem ne kadar içtiğini görmek ..hem de anneye biraz özgür zaman...

Tanya's dedi ki...

Eda,

Hahahyt..bak cok iyi geldi bu dediklerin...adım gibi eminim tüm bunları yutacağımdan guk diye hehehe..

Ve ayrıca paylaşımın içinde çok teşekkür ederim..benim için cok kıymetliler...

Tanya's dedi ki...

Kelebek,

İnanki tecrübelerimiz seninle aynı seviyede şu an..ben sorup soruşturuyorum..eksik kalmamak veya fazla olmamak için..ilk 6 aya tamamım..ama bak Freud yaklaşamını beni pek etkiledi..oral dönem..tırnak ve sigara alışkanlığı..bak araştırmalı bunu..bilmeli..öğrenmeli...

Ama babayı da bu zevkten mahrum etmemeli.

Tanya's dedi ki...

Elcincim,

Yapılabiliyorsa elbette en güzeli..ama yapılamama durumunda da biriktirebilmeli anne...hani o zaman ne olur peşindeyim ben..bağsız..özgür anne mi..delirmiş anne mi?

Öpücük.

Tanya's dedi ki...

Serrosum,

Asıl şahane yorumlar anatemada yayınladığımda geldi bu yazıya..ve o kadar öğretici oldu ki bana...her paylaşım yeni bir bilgi zira.

Bende ikisi de olsun tarafındayım.

Kucak.

Kocasını Seven Kadın dedi ki...

Ben 1.5 ay emzirdim sonrasında çekip verdim.Sadece çektiğin zaman süt azalıyor ben 7 ay verebildim ,bence yeterli..Ama dersen ki sonuna kadar emzirmek istiyorum o zaman sadece çekerek çoooook uzun zaman verebileceğini sanmıyorum .Tercih meselesi :)

Tanya's dedi ki...

Kocasını Seven kadın,

Yahu bana 5 ay yeter zaten...çooook uzunu da ne kadar sağlıklı tartışılır..bir arası olmalı...7 bile bomba bir zaman..bravo..

Marjo on makeup frenzy dedi ki...

çocuk yapmaktan sırf emzirme olayından nefret ettiğim için uzak duruyorum, sevgilim artık zamanı geliyor diyor 30'uma yaklaşıyorum çünkü :/ ama emzirmek.. sanırım ben pompa ile saklamayı tercih ederim, maksimum 6 ay diyorum, 2 yaşında çocuğu emzirdiğimi düşünemiyorum bile :( ben de bebekken hiç süt emmezmişim, annem çok uğraşmış ancak 3 ay emzirebilmiş ama çok şükür tırnak yeme veya sigara alışkanlığım olmadı. zekamın da ortalamanın altında olduğunu sanmıyorum :lol: Neyse yine de Allah hepimize sağlık versin, süt verebilecek durumda olalım da geriye 6 ay mı 2 sene mi emzirelim diye düşünmek kalsın :)

K.T dedi ki...

Bende 6 ay emzireceğim diye başlamıştım. Çalıştığım için sütümüde sağıyordum ve bırakıyordum. Şuanda halen emiyor minik oğlum (15 ay).
Emzirme çok mühtiş bir kutsal duygu falan demiyeceğim bence yok öyle birşey.
Güzel olan hızla sakinleşen bir bebek. Biberon hazırlamak, onu steril etmek, yok oda sıcaklığına gelsin, bebek beklesin,açım diye bağıran bir bebek hiç olmuyor. Hazır olarak emzirmek senin içinde çok kolay olacak.
Tavsiyem babada akşam uyku öncesi biberonu versin.

yaseminwonderland dedi ki...

Bence güzel birşey kucağında huzurla süt emip yavaşça uyuyan küçük bir aşkpare... bana asıl entegre tesis hissini pompa vermişti, nefret etmiştim:))
Fakat benim sana verebileceğim en iyi tavsiye harika ve habire dolup boşalan zavallı göğüsleri sımsıkı saran çok iyi kalite bir sütyen edinmen:))

Tanya's dedi ki...

Marjo on make up Frenzy,

Ben çeşitli sebeplerden cocuk doğurma işini ta 40 yaşına kadar öteledim...hiç bir mahsuru yok..bende sana yakınım bu entegre tesisi konusunda...emin ol bebekten sonra da bilgi vereceğim..içime domez anne kaçtı veya..yok yahu beceremedim diye.

Tanya's dedi ki...

Kuzey Tan,

Bende faydasına inanıyorum elbette..verebildiğim kadar vereceğim..sadace o kutsal an durumlarına karşıyım hehehe.

Babaya yazık oluyor diye düşünüyorum...

Ama gelen günler sonucu gösterecek elbette..

Tanya's dedi ki...

Yasemin,

Hahhayt..sütyen yahu..hangisi iyidir..hangisi değildir birde onu araştıryım..ama pek eğleniyorum bu işleri yaparken ben..

evinkedisi dedi ki...

Selam!

Bana gelmişsin ya ben de bir uğrayayım dedim.

Sütyenler konusunda Mother Care'in büyük mağazalarında anne kısmında üstten açılan emzirme sütyenleri var, çok rahat ediliyor. Zaman içinde memeden akan yağlı süt ise sütyenin meme altlarında leke bırakıyor, şok olma, yıkansa da geçmiyor üstelik :(

Meme verme ya da biberon denemeye gelince...Ben de senin gibi özgür anneeee diyenlerden olduğum için ve tecrübelerime güvendiğimden ekleyeyim, maalesef bebek ilk doğduğunda sık sık acıkma modunda oluyor, anne sütü daha akışkan olduğu için hazır mamaya göre daha sık. Bu durumda sen de benim gibi biriktirip biberondan vermeye kalktığında uykuya yenilip hadi altı saatte bir çekeyim diyorsun, ilk zamanlar gelen süt ilk birkaç ay yetse de araya konulan zaman yüzünden süt azalmaya başlıyor. Sütü çekerek biriktirmek için süt pompası, aparatları, biberonları sürekli strelize etmek lazım, bu işi off layan bir diğer unsur. Ancakkkk memeden süt alan bir bebeği biberona alıştırmak çok zor olabiliyor, aynı şekilde tersi de geçerli çünkü emme sistemleri bibirinden farklı ve bebekler değişimden nefret ediyorlar. Kendilerine göre haklı olabilirler ancak meme veren bir anne de bebeğine her daim hazır ve nazır beklemek zorunda. Baba saf dışı bırakılıyor bebek yatağa alınıyor hemen yanyana uyunakalınıyor falan da filan da...

Hiç bir yol yüzde yüz iyi ve kötü değil, kendine göre avantaj ve dezavantajları var ve sen düşünüp taşınıp deneyip kendine en keyif vereni seçeceksin, bu bu kadar!!!

AA bu arada benim BPA ile ilgili yazımı da okumanı öneririm. Dr Brown Türkiye de BPA free değil, sanırım hala Avent de öyle :( İnternetten getirt derim. Fakatttt bebekler seçiyorlar ve elinin altında olması da çok önemli ve bu konu can sıkıcı Türkiye açısından.

Sevgilerimle...

Tanya's dedi ki...

EVin Kedisi,

Ah gelmemmi...sayende babynap ile iletişime gectim...bambolardan alayım diyorum..sana gideyimde hele bir yanıtı göreyim.

BPAyı da okudum. Sİparişimi verdim..TRdan özellikle biberon almamak gerektiğini öğrendim..hiçbiri BPA free değilmiş..

Emzirmek ve biberon ile anne sütü vermek ise bir muamma benim için halen..evde iken emzireyim ama sokakta asla durumundayım ee ne de olsa 40 yaşındayım..bazı şeyleri değiştirmem mümkün değil...ama herkesin bir yolu var..oğlan gelince o yolu göreceğim bende..

Bilgiler için sonsuz teşekkürler hem kumaş bez hemde biberon hemde emzirme konusunda..
Sevgiler,

Adsız dedi ki...

selam tanta,
ben cılız biri olduğum için pek sütüm olacağını ve emzirebileceğimi düşünmemiştim ve hamileyken hep dua ettim sütüm olsun diye,
zamanla tek rakibimin sütaş olduğunu söyleyecek kadar çok sütüm oldu
ve bende diyorumki 5 ay gibi bir sınırlama şimdi getirebilirsin henüz o duyguyu tatmadığın için,
kollarında emerken gözlerinin taa derinlerine bakıp gülümseyen ve sana ait olduğunu bildiğin bir kuzu varken inan dua ediceksin allahım biraz daha emsin diye,
söylemesi ayıptır biz 22 aylık olduk ve nasıl bıraktıracağımı düşünüyorum,
sözde 2 yaşında bıraktıracağım ama zaman azaldıkça kendimi köşeye sıkışmış hissediyorum, emerken onu izlemek daha önce tatmadığım mütiş bir duygu,
minikken çok biberonla verdik canım ben rahat edeyim diye.ben uyurken babişi biberonla besliyordu kuzuyu,
hem biberon hem de göğsüne alışırsa rahat edersin,
bir de biberon sormuşsun ben avent kullanıyorum çok da memnunmum canım,

Tanya's dedi ki...

Sevgili Toprak,

Bilgiler için cok teşekkür ederim...bende hem biberon hem anneden süt alması taraftarıyım..zamanı gelince nasıl olacağını göreceğim..şu an için halen biraz ürkütücü durumlar acıkcası.

Biberon meselesine gelince...anladığım kadarı ile avent bpa free değil Türkiyede..Dr.Browns için cok övgü aldım..hem gaz meselesinde hemde BPA meselesinde...daha almadım ama..tüm fikirlere acığım...

İçimden Geldiği Gibi dedi ki...

Doğumdan önce insan nelerle karşılaşacağını bilemiyor.Yakın arkadaşımla arka arkaya doğum yaptık."Süt gelmiyor.Ne yapacağımı bilemiyorum."dediğini hatırlıyorum telefonda...
Nitekim aynısı bende de oldu.Artık doğal beslenemediğimizden midir nedir? çevremde kime sorduysam aynı sıkıntıyı çektiğini söyledi.
Mamaya başlamayı düşündüm,bebeğin karnı aç,ağlıyor...
Annem kabul etmedi mamayı ve "hayır"dedi...
Bol su,bitki çayları,bol yeşillik ve süt sağma makinası ile mücadele vermeye başladım.Üzülüyor insan.Bununla doyacakmı?diye...

Önceleri az olan süt zaman içinde artmaya başladı,emzirmeye devam ettim.
Arkadaşım süt gelmedi diye mamaya geçmek zorunda kaldı.İlk zamanlar zorlandığını anlattı tabi gece ağladığında kalk mamayı ısıt,soğumasını bekle vs.

Kıyaslama yapmanız açısından paylaşmak istedim.Hakikaten anne sütü alan bebek daha az hastalanıyor.Birebir yaşadım bunu.Çok şükür sağlıklı bir bebeklik geçirdi kızım.
Şimdi burada babayla bebek arasındaki duygusal bağdan önce bebeğin menfati için ne gerekli ona bakılmalı bence.Baba zaten altı aydan sonra bebeği rahatça besleyecektir.İşte önemli olan ilk altı ayı anne sütü ile geçirebilmek.Birde biberonların sürekli steril edilmesi konusu var o da ayrı bir konu...
Güzel bir doğum geçirmenizi diliyorum.

Tanya's dedi ki...

İçimden geldiği gibi,

Bilgiler için cok teşekkür ederim..aslolan elbette bebeğin menfaati...benim görüşüm hani sütü sağsakta bebek anneye bağımlı olmasa yönünde..yoksa katiyen süt vermeyeyim gibi bir düşüncem yok....doğalı ne ise onu yapmalı..onu yaşamalı ve yaşatmalı...

Ve en önemlisi de bebeğin ihtiyacları..

Ne yapacağımı göreceğiz bakalım hehehe..az kaldı...