Perşembe, Ocak 22, 2009

Legolar ..çocukluğum ve 80ler.

Anatema'ya şimdi bir post yazdım..legolarla ilgili...çocukluğumuzu en şahane oyuncakları..yazıyı yazarken de düşündüm..nelerimiz vardı diye...sonra 80lere gitti aklım..voltranı oluşturmak geldi aklıma..."akşama müsaitseniz annemler size kahveye gelecek" geldi aklıma...Aman petrol'ü düşündüm...vatka kabusu geldi aklıma...TRT1 vardı sadece..soba üstünde kestane...evlerde sıcacık mutluluklar vardı...AHA vardı..WHAM vardı..Rod Steward vardı..Ece çok severdi...kokulu silgiler..kırmızı kalemler vardı..elerimizi boyayan...turbo çikletten araba biriktirmek vardı...leblebi tozu pöskürtmek vardı..kukalı saklambaç..yakan top..istop vardı...Dallas vardı...Ceyar vardı..renkli televizyonların renk düğmesinin sonuna kadar açılması vardı...mcdonalds yoktu..cep telefonu..bilgisayar yoktu..saat birde yazıcının önünde buluşmak vardı..hiç geçikmeden..dostluk vardı..ölümüne arkadaşlık vardı...ben 80leri çok seviyorum..ve çok özlüyorum...düşünün bakalım sizin aklınıza neler gelecek 80ler deyince..burun direkleri sızlayacak ama olsun..

50 yorum:

Sebnem'den dedi ki...

Ooooooo 80 ler....neler vardi
Robin Back ''first time ,first love''
Sandra Kim
Hikmet Simsek ile pazar konserleri...full klasik muzik Cenk Koray kutu kutu
Evet hayir yarismasi
Ask Gemisi,Sahin Tepesi,Calikusu
Pembe pamuk helva...
Mahkeme firininin tuzlu cubuklari
Sise sutler...
Kor Limoncu Dede...Sulu limooon diye dolasirdi..
Evimizin onunde oldurulen komsu abiii
Komur kokusu
Tipitip sakizi
Baris Mancoooo
Erol Evgin
Adile Teyze
cooook uzar bu listeeee

Tanya's dedi ki...

Şebo,

Yahu tipitip kokusu diye deliriyoruz haa..Ergun Ucucu vardı ya..adile teyze dedin de hatırladım..izlememe izin verilen tek program..ühühühü..

Sedeliko dedi ki...

Olm ben varım!

1980 model SED! Daha ne olsun.

Neden bu george michael hallerim:)

Lady LiS'le dansımız vardı bizim.. Espadril giyerdik' Ben füzo giyerdim ya!

Fame vardı.. Ponyler vardı, Clamentin, Tonton tavşanım vardı sitemizin bekçisi kızardı Turgut ÖZal'da tonton oluyo mu tavşana ton ton demek diye:)))

telefon evin ortasında dururdu:) ÇAlınca ihbar alınacak gibi açılırdı. Dedem "ALO" derdi o alolar kalmadı!

Prenses biskuvinin parlak ambalajını yüzümüze sürerdik:)

Köşe kapmaca vardı. Yakan topun acısı, lastik atlamanın tadı ve o barbie bebekler!

Ben annemi bi müddet şarkıcı sandım ya:) O röfleli krepe saçlar, kadife pullu eşofman! Ya nası bi modadır dar jean altına american eagle giymek!

bi de biz ingilizce şarkıları taklit ederdik çocuk aklımızla:)

vintır siti sayt
koz aym olvasys tu bi der:):):)

ay vana big in capen:):)

Tanya's dedi ki...

Seeed,

Aaa evet senden iyi 80Ler mi olur..hahahayt bisküvit kağıtlarından sim dimi..

Ya telefon evin ortasında durur..arkadaş eş dost aradı mı anne tepeye dikilirdi hemen..

American eaglelar geri geldi naber?..converslerin yanına koyar...vatkalı gömleklerimizi boynumuza kadar gelen pantalonlarımızın içine sokar giyeriz...yakındır...

ELÇİN'İN YERİ dedi ki...

tanyacım burnumun direği sızladı nedense...yahu bu yaşa geldim hala duygulanıyorum bunlara :)

geçen gün tipitip gördüm bir markette ama o an sanki basiretim bağlandı ve almadım.çocukken en sevdiğim sakızdı...

siyah beyaz tv da izlediğim vikingler...hafta sonu pazar günleri kovboy filmleri , karagöz hacıvat...

heide , red kit,uçan kaz ,clémentine ...birde adını hatırlayamadım ama pazar günleri sabah erkenden kalkıp izlediğim bir şey vardı.siyah zemin üzerine beyaz çizgili bir resim.bir adamın maceraları .sanırım adı bay meraklıydı...

ve bu yaşa geldim zevkle yaptığım bir şeyi paylaşayım:)

hani eskiden bu kadar çok çikolata çeşidi yokken tüpte çokokrem vardı...

ve ben onu zevkle hala alıyorum :)ondan sonra da akrep nalan nın anadolu yakası şubesi olarak geziyorum :)
onun tadı , kokusu bambaşka

İLKAY dedi ki...

İlahi sen Tanya;
Kız şimdi yanımda uykudan kalkmış wini the pooh'unu izliyor ben se yanında seni ve yorumları okuyup kıkırdıyorum. Ne oldu anne dedi nasıl bozuk ama benim baktığım ekranın onunkinden daha keyifli olmasına. O bunları hatırlayacak hatırlaya bilirse, bu cd leri bu anneyi vs....
Ama hakikaten altalta sıralanınca ne güzel bir hikaye gibi oluyor yahu. Ohh miss gibi 80 ler kokuyor sayfa:)))
Ahh o vatkalar hakikaten, kim silahla zorlamış bizi de giydirmiş onları, oh o george michael ın o endamlı havuz havalarını kıvıra kıvıra icra eylemesi.Ne wham'i benim için yanındaki sarışın yoktu sadece o vardı. Haa birde brotherlouie, louie,louie ile modern talking ve onların kadınsı incecik sesleri ile mest olmak. Aşk gemisi evet birde hayal adası oda şahane seksenlerin etiketi bende. 80lerin ortasına doğru, Blue jean dergisinin ilk çıkışı sokakda duvarın üstünde onu okumak,ilk kutu kolayı matah birşeymiş gibi ortalıkda içmek şişedekini banal bulmak. saçları krepe yapmak, jöle ile tanışmak... O vakitlerde çocuk da olmak ergen de olmak çok enteresandı, hatırlanacak çok şey bıraktı. Oturulup uzunca düşünmek lazım. Kocam ilk eski albümüme baktığında bir fotoğrafa bakıp aa çok 80 demişti. Hakikaten fotoğraflardan bile anlaşılacak yıllardı.
Canım benim ne güzel bir post insanın yorum yazdıkça yazası geliyor.
Çok öpüyorum seni:)

Tanya's dedi ki...

Elcincim,

Ya sızlamaz mı? Biz evlerimize tipitip kokusu aldık..ben herkese hediye götürüyorum..bayılıyoruz..

80lerin çok güzel bir dokusu tadı vardı..insanlıktı belki bu kadar hatırlanır kılan...cokokrem belki..belki bay meraklı (bende bayılırdım- cizgi adam değil mi o?)

Yahu akrep makrep..hüplet gitsin..

Tanya's dedi ki...

Ilkaycım,

Yorumlar posttan daha süper..herkes bişiler hatırlıyor...bu yorumlardan yeni post yazmak lazım heee..

Ah o vatkalar..aklım almıyor aklım..tekrar giymekten korkuyorum..

Lui lui tabi ya..böğüre böğüre söyleme..o duvar tepelerinden inmeme halleri...saçlar havada..noluyosa hahayt..çok güzeldi çok..

Yahu sen doğurda ekip olarak oldies but goldies gecesi yapalım bana bak..kızı da getirirsin..dumur olur cocuk..yanlız kıyafetlerde öyle olsun ki iyice bir patlayalım gülmekten...

Öpüyorum kocaman.

ELÇİN'İN YERİ dedi ki...

tanyacım gerçekten var mı tipitip kokusu yada gene benim mi şapşiliğim tuttu anlamadım :)

varsa rica etsem nerde satıldığını yazabilirmisin ?

İLKAY dedi ki...

Ahhaaa süper bir fikir atladım hemen:)) saçlar başlar kılık kıyafet süper olur.

Tanya's dedi ki...

Elcincim,

var ayol var..hastasıyız..kadıkoy reks sinemasından aşağı in..yol kendiliğinden hafif sola döner..orda sağda gargamel var..Oraya gir tipitip kokusu iste..benden de selam söyle..

Öptüm

Tanya's dedi ki...

Ilkaycım,

Ahahaha..nefis olur...sacı uzun olan perma yaptırsın..krepe yapsın..mandal taksın ki daha gülelim..katılalım..ben vatka takarım...hehe..

zeya dedi ki...

dolma saçlar, aynalı gözlükler vardı, modern talking vardı,
life is life vardı, plastik kocaman halka küpeler vardı, taşlanmış kotların paçası kıvrılır alttan beyaz çorap görünürdü.
ayyy neler vardı neler :):):):)

Tanya's dedi ki...

Zeyaaa,

Ya evet.paçası kıvrılmış blue jeanler..yanlız şalvar model olucak..

AY ne güzeldi ne güzel...

ELÇİN'İN YERİ dedi ki...

tanyacım çok teşekkür ederim:)

beni o kadar mutlu ettinki bu hasta ve yaşlı halimle :)

pinarbk dedi ki...

Yerli malı haftası vardı. Sobalı minicik okulumuz, sadece simit satılan kantini vardı. Bir de pazar sabahları kovboy filmleri.

Aaaa nasıl unutum. Mavi Ay:)))

Ersin dedi ki...

hahha 80 ler, komik zamanlardı,
yahu ben tabi sizler gibi teenage değildim 20lerin ortaları ve 30 ların başlarıydı çok keyifliydi ama yaw, 80 darbesinin sonuçları ortaya çıkıyordu...tonton turgut özal ve acaaip ailesi vardı, bir parti vardı ambleminde davuldan çıkan jaguar bulunurdu, vatkalar, neredeyse göğüse kadar çakili pantalonlar, pileli pantalonlar, hatta ( ben yapmadım ama kazaklar pantalonun içine sokulurdu) saçlar pek alemdi, kadınlar koca kafalı olmuştu bu saçlardan, Hülya Avşar ile futbolcu sevgilisi tanju çılak marifetler sergiliyordu, 80lerin sonlarına doğru mc donaldsa açılmış kapıda sıralar olmuştu, galeria ya gitmek fame city'e uğramak ve de oranını food court kısmı vardı, gene orada printemps mağazası, değişik şeyler satardı. ceplerde serbestçe dolar bulunuyordu artık, amerikan sigarası bakkallarda satılıyor nescafe ise kaçakçıdan değil bakkaldan alınıyordu, henüz hipermarketler yoktu ama süpermarketlerde lavaş kiri ( la vache quirit) peyniri ve de soya sosu bulmak herkesi mest ediyordu.
Yani bugünkü tüketim toplumunun yaratılmasındaki temeller iyice atılıyordu. Neredeyse tüm gençlik apolitik edilmiş, melemleketin bilumum önemli mevkilerine imam takımının yerleştirilmesi sessiz sedasız sürüyordu....Cep telefonu yoktu ama telsiz merakı vardı, pekçok kişinin evinde, arabasında telsizler hatta orada şimdiki bloglar gibi gruplar oluşturulur sohbetler edilirdi breyk breyk breyk diye hahhaa...
Daha neler neler.....

Tanya's dedi ki...

Elcincim,

Rica ederim..hemen al..snıf snof kokla..

Tanya's dedi ki...

Pınarcım,

Evet ya sadece simit..şanslıysak gazoz..

Hii Mavi ayyyyy..aklımızı kacırırdık Bruce Willise..hehe..bende o effect kaldı tabi..

Tanya's dedi ki...

Sevgili,

AH ne güzel yazmışsın..tonton Özal'ı..breyk breyki..arkadaş arıyorum arkadaş..yazlık inlerdi bizim hahahyt...

Kuruklar sona ermiş..bir cukulata neskafe fazlası durumu vardı..evet evet..çikibumdan pemboya..turboya terfi ettiğimiz yıllardı..

Kılık kıyafetler yıkılırdı..ve malesef hepimiz apolitik yetiştrken sinsi imam takımı ybugünkü hareket için yerlerini almaya başlamıştı..

Verda dedi ki...

Taş devri, Küçük ev... Ben bi de buozaaaaaaaaaa... diye bağıran bozacıyı hatırlıyorum. adile teyze. marco polo. dallas vardı ama videodan dynasty seyretmek de vardı. Diğer hatırladıklarımı sen yazmışsın. Vatka olayına ek olarak, bacakların altında yünden çoraplar vardı, leg warmers... bir de lastiği ayakkabının üstünden ve altından geçen leggingsler vardı. Ha bir de saçı tepeden tokalama vardı. Müzik fena değildi yani. Oturupda saymamayım. hala arada çalarım ben.

Tanya's dedi ki...

Verdacım,

Bozaaaaa..evet ya..leggingsler geri geldi...warmerler da..ben aldım çoktan...

Ah o müzikler işte..beni benden alır..bayılrım..hala dinlerim

mermaid dedi ki...

Birincisi posta bayıldım!
İkincisi: siz harika birbirinizi tamamlayan bi çiftsiniz, ikinizin seksenlere dair yazdıklarına bayıldım:) farklı yönlerden ve tamamlayıcı.
ben seksenlerin ikinci yarısına yetiştim. fame gelio aklım ilk. bi de evet galeridaki feym city allahım aklımı kaybederdim orda. sonra blue jean dergisi.
galiba 90lara kayıyorum bir yandan.
halayalalallal iii uuu haydiii! heidieyi çok seviyorum.
Bi de cosby show. şimdi tekrarlarını seyrediyorum, o zaman kendimi rudyle özdeşleştirirdim şimdi yetişkinlerle demek ki kazık kadar olmuşum.
müziklerine gelince hastasıyım şimdi senden ilhamla bi playlist yaptım.
bir de geçen gece sevdiceğim -evet o seksenleri yaşamış- uzun uzun telsizleri ve ne kadar güzel bir şey olduğunu anlattı. çok ilginç geldi bana tabi:)
tipitip kokusu adresini not ettim:)
80ler geri gelsiiin!

Adsız dedi ki...

hımmmm. düşüm düşüm (can gibi)
voltran
hazine sandığı sakız(çikolatamıydı yoksa)
adam olacak çocuk
uykudan önce
iğrenç bol kazaklar
yeke yeke mory kante
daha düşünsem neler çıkar kimbilir
bunu bir sobe bir mim şekline dönüştürmek lazım kimbilir neler çıkar ;)

ece arar dedi ki...

ooo şahane bi post bu... iyi geldi

sinem (adacim) dedi ki...

:))Duymasın ama ablamın iğrenç kakülleri vardı. Her sabah onları tavus kuşunun kuyruğu gibi kabartırdı. Kardeşimle benim "gölgelerin gücü adınaaa" diye kaldırdığımız tahta kılıçlarımız... Kara Şimşek vardı Maykıl'la:))Kardeşim kendini Maykıl sanardı. İş bankası kumbaralarımızla onunla birlikte verilen çocuk dergileri vardı. Ahh nasıl sabırsızlıkla beklerdim bankaya gitmeyi. Streç kotlar vardı. Altına giyilen boğazlı , fosforlu bağcıklı spor ayakkaplar... Lezzo vardı, portakallısını pek severdik. Minti vardı, kağıdıyla bil bakalım kim oynadığımız, bayramlarda hala oynarız;))İki alt sokaktaki atericide oynadığımız macmac vardı. Ahahaha tayt vardı tayt. Dur bunu yazmak lazım:)) İlkokulda bir arkadaşım vardı Kibar Duygu. Taşınınca bizim okuldan ayrılmıştı . Bir gün okul çıkışına beni almaya örgü taytıyla gelmişti.Hiç görmemitim o güne kadar.Bize gitmiştik. Ben üzerimi değiştirmeye yukarıya çıktığımda o aşağıda beklemişti. Önlüğümü üzerimden attığım gibi kazağım ve kırmızı külotlu çorabımlla sokağa atmıştım kendimi. "Ayyy niye böyle çıktın" demişti bana. "Senin gibi çıktım işte, sen çorapla çıkınca oluyor da ben çıkınca neden olmuyor?" Amanın açıklamadan sonra zor kaçmıştım eve:))) Annemin saçında meç, kulağında kıstırma, sarkıldaklı küpeleri vardı...

Bir de dedem vardı, eniştem, ciciannem... Keşke şimdi de olsalardı...

Dila dedi ki...

İşte tam benim dönemim :) hepsini hatırlıyorum . Bir de Hayat Apacı diye bir dizi verdı Sam vardı :) aaa bir de Yıldıza Ulaşmak dizisi vardı Eduardo vardı hahaa :))

serpil dedi ki...

Tanya, eğer okumadıysan sana harika bir kitap önerisi : bir Maniniz Yoksa Annemler Size Gelecek-Ayfer Tunç
Bu yazınla ben de ta nerelere gittim, Bağdat Caddesi'nin eski halini hatırladım. Öykü kitabevi vardı,küçük şirin bir mekan,sahibi de Erol Evgin'in abisiydi galiba,sonra May Kitabevi vardı.Ben Erenköy İlkokulu'nda okudum yeni binası yapılmamıştı ve gül bahçesi vardı okulun,hava güzelken orada ders yapardık.Evimizin karşısındaki apartmanda rahmetli Duygu Asena otururdu,bizi sokakta gördüğünde gülümserdi.Caddebostan'a zümküfül yemeye giderdik,tabi Migros'un yerinde de Maksim vardı.
Ay neler hatırladım bak şimdi.
Sevgilerimi yolluyorum sana :)

defneyleyasamak dedi ki...

tanyakusum, bigün sedi okurken ben sandalyemden düsücem, kırıcam kaideyi haberi ola...

80 denince benim aklıma, all day all day domino dancing, video sarıcılar, çatapat, beyaz gazoz, mc hammer - vanilla ice çekişmesi, beden eğitimi dersinde şortun aştından az buçuk görünen yarım taytlar, gömlek boynuna takılan texaslımısın be mübarek cinsinden demirli bi süsler geliyo. ne manyaklık. saçta meç modası vardı, krape yapardık, dolma saç yapardık önümüze, amanin...

zeya dedi ki...

80 ler partisi yapsak bir araaa dolma saçlarımla gelirim ben gözüm kapalı bile yapardım hehehehe
Vedat'a bana disco topu al baskılarım devam etsin o zamaaan :):):)

tubik dedi ki...

Onu bunu bilmem 80'ler partisi süper fikir.. Seksenlerin aklımın erdiği kadarıyla hatırladığım kısmını da bilahere kendimce paylaşıciimmm.!

Tanya's dedi ki...

Mermaidcim,

Ah 80ler..evet sevgili farklı tamamlar seksenleri..bizse vatka..tipitip hehe..güzeldir ama seksenler...

Evet evet sen biraz 90lara kayıyorsun..ama 90lar etkilenmiştir cok 80lerden hehe.

Breyk breyk..anlatmakla olmaz denizkızım...

Tanya's dedi ki...

Ozleeeem,

Düşüm düşüm..yeke ke..ay nasıl unuttum ben bunu..

Hmm sobeye döndüştürmek evet evet..ama yorumlar zaten sobe tadında olmadı mı canım?

Tanya's dedi ki...

Ecee,

80ler baa hep iyi geliyor.

Tanya's dedi ki...

Sinemim,

Kakul ve kabarık saç..feciydi..lezzo ve oralet..hmm gecenlerde aldım içip durdum..iyi fikir bak..

Ahahaha...kırmızı kilotlu çorapla sokaklara yıkıldım gülmekten ama..

Ve elbette gidenleri hep çok özlüyoruz..

Tanya's dedi ki...

Dilacım,

Senin dönem biraz daha 90lara doğrudur..hayat ağacında ben üniversitedeydim artık hehe..cıtır seni tabi...

Tanya's dedi ki...

Serpilcim,

Aaa okumammı kitabı..her ne kadar biraz yavan ve heyecansız bulmuş olsamda evet okudum..

Zümküfül ya evet..barlar sokağınınsokak olmasının sebebi derler ona..ah maksim evet..

Gül kokuları kaldı mı artık yahu?

Özledim bak şimdi.

Tanya's dedi ki...

Tugbacım,

Dolma sac ıyy..allahtan sacım pırasa gibidir ve kısa hep..ordan yırttım ama vatkadan..füzodan kısa ceketten yırtmışlığım yoktur bak...hehe...


karar verdik 80ler partisi yapıcaz..ona göre..

Tanya's dedi ki...

Zeyacım,

Evet parti yapılacak..vatkalar..dolma saclar..füzolar..tozluklar..sen aldır disco topunu..bi tane de bize hehehe..

Tanya's dedi ki...

Tubikcim,

Evet evet..sizde minik yavrular olarak bişler hatırlasınız..olmadı tak bi vatka gel durumu zaten hehe..

Öptüm.

Dila dedi ki...

yaaa küçüğüm diye beni dışlamayın ama ben de ilkokuldaydım ama çok net hatırlıyorum hayt ağazını :)

Ersin dedi ki...

yahu, Discorium yeni açılmıştu, müzik başlamadan önce her gece açılış Carmina Burana ile yapılırdı, açık büfesi vardı, ne muazzamdı o zaman için.
Gümüşlük yolu halen mıcır dökülmüş ve Bodrum'da kyıda Şakir in kahvesi vardı. Hadigari yeni açılmıştı ( eski yerinde) sahipleri işin başında durur ve plak çalarlardı ( sultans of swing). Biraz ötede karşısındaki Veli bar' Zeki Müren neredeyse her gece gelir be özel masasında otururdu.Gene Bodrumda arkası karşılıklı sıra olan Willys marka jeep'ler adam taşırdı oradan oraya. Bir tek Karaincir plajı hafifçe farklılaşmıştı.
Maçka'da Zihni açılmıştı Zihni'de Park Otelden almış olduğu barın yanında dururdu kibar kibar. İkinci köprü yapılmaktaydı ( bitti de) açılıştan önce Tonton Özal, bizzat kullandığı BMW 730 da yanında oturan ( başı açık) eşine "Semranım, bir kaset koy da dinleyelim" demişti, her ay " icraatın içinden " programında Cross kalemini sallaya sallaya "benim kıymetli vatandaşlarım" diye başlardı söze.
Demirel,Ecevit, Erbakan,Türkeş siyasi yasaklıydı.
Klasik Ray Ban gene modaydı. Çocuklara Amerikan traş yaptırılırdı. ET filmi videodan izlenirdi. 80'lerin sonunda Commodore 64 ve Amiga çılgınlığı vardı, herhalde herkes Pac Man oyynamıştır. Atari dükkanları vardı. Aklıma daha gelir :) :)

Primarima dedi ki...

arı mayalı kokulu silgiler vardı :):) bağımlı ederdi insanı kokusu heheh

Yunkabu dedi ki...

ciddi ciddi voltran izlerdim yahu:))

Tanya's dedi ki...

Dilacım,

AAaa dışlar mıyız ayol...hani sen daha gençsin manasında hahayt.

Tanya's dedi ki...

Sevgili ne güzel anlattın..başı açık hanımına diye..ve siz bize göre o zamanın politik görüşe sahip genç nesli olarak bambaşka bir gözle görebildiniz 80leri.

serpil dedi ki...

Tanya, şimdi gittim tipitip kokusu aldım, çok güzel gerçekten, haber verdiğin için teşekkürler. Kullandıkça aklıma hep sen geleceksin :)

Tanya's dedi ki...

Serpil,

Güle güle kullan ve bundan eminim..her fıslatmada yüzüne kocaman bir gülümseme yayılacak..

Tanya's dedi ki...

Aaa PrimaRima,

Atlamışım ben iki yorumu..maya kokulu silgilerden yeşillere bayılırdım ben..elma elma..

Tanya's dedi ki...

Aaa Yunkabu,

Sasna da kocaman özür..salaklığıma gelir bazen yorumlar.

Ah voltranı izlemek ne...hafızalarımıza kazınmış yahu..