Pazartesi, Kasım 21, 2011

Bezsiz Popo!

Çok minikti ilk tuvalet eğitimine başladığımızda, herkes ah yapma, daha çok minik dedi, bak sonradan sıkıntılar çıkacak dedi, zorlamadım ebette hiçbir zaman, hayatta hiç bir şeye zorlamayacağım gibi, ama anne baba olarak ne zaman çiş ve kakasını yapacağını hep bildik, tüm anne babalar gibi, ufak bir gözlem ve iletişim meselesinden ibaret bu iş sadece, o iletişimi çözdünüz mü, gerisi çorap söküğü gibi geliyor, ama biraz sabır mutlaka gerekli.

Ananeden kalma yöntemdir bu 40'ı içindeyken tuvalete tutmak, her seferinde yapmaz ama yaptığında dünyalar sizindir artık, iletişebildiğiniz için.



Yukarıdaki fotoda henüz 1.5 aylıktı bizim oğlan. koca koca gözleriyle poturdarken.


Yılmadık, kendi oturmaya başladığında ara ara hep oturttuk tuvalete, bazen yaptı bazen yapmadı, ama hep sabrettik.


12 ayını doldurduğu zaman artık bahardı, ve adada biz bu bez işini bırakalım dedik, en azından uyumadığı zamanlarda, zaten adadayız, sıkıntı olmaz dedik, ve gerçekten de adada gündüzleri bezsiz gezmeye başladı, elbette adada baba çişi yapmayı öğrendi, ne zaman doğa onu çağırsa babasıyla bir ağaç dibine çişini bırakıverdi, hem de şen kahkahalarla, atlar, kediler ve köpekler gibi, ne de olsa en yakın arkadaşlarıydılar.


16 aylık gibiyken anakara İstanbul'a döndük, artık gündüzleri bezsizdi, geceleri denemeye cesaretimiz yoktu, caddedeki tüm tuvaletleri ezbere bilir haldeydik ama nedense geceleri bir türlü deneyemiyorduk. Artık o baktığı tuvalet kağıdı ile pipipsini de silmeyi öğrendi üstelik.

Ta ki bir gece twitterdan ben bir tweet atana dek, "oğlan geceleri beze hiç çiş yapmıyor acaba gece denesem mi?" diyene kadar, o kadar çok yüreklendirici yanıt aldım ki, yürü be kim tutar seni oğlum dedim, 18 aylıktı, o gün bugündür poposu bezsiz bizimkinin, krem yok, pişik yok, mis gibi bir popo var sadece.

Bu bezi bırakmadaki en önemli hadise bizim sabrımız ve cesaretimiz değildi, kumaş bez kullanıyor olmamızdı, malumunuz bu bebeklerin poposuna bağladığımız kimyasal bombalar bebeklere çişi hissettirmiyor, bu iyi midir kötü müdür bilemem ama rahat ettikleri kesin, kumaş bezde ise böyle bir özellik yok, ıslaksa ıslak popo, soğuksa soğuk, aynı ısıda kalmıyor, ve bu bebekler için bezden biran önce kurtulmaya sebep oluyor. Kumaş bezi her zamanki gibi şiddetle tavsiye ediyorum.

Bu bezsiz popo yolculukğunda canla başla uğraşan ve hep destek olan biricik Sevgilime de elbette ki teşekkürü borç bilirim, beni hiç bir zaman yalnız bırakmadığı, baba çişlerinin tamamını yaptırdığı ve bundan hiç erinmediği için.

29 yorum:

Unknown dedi ki...

yakındır 1-2 haftaya geliyor bizimki.
ilk başlarda yenidoğan kullanacağız ama en kısa zamanda yıkanabilirlere geçeceğim.
ben de hiçbirşeye zorlamak istemiyorum ama 3 yaşında bir çocuğun altının bezleniyor oluşu çok acımasızca geliyor bana.
neyse sonunda bezlerden tamamen kurtulduğunuza pek memnun oldum.
bu olaydaki yol göstericim sizsiniz.
kızımın ne zaman bezden kesileceğini de 3 aşağı 5 yukarı biliyorum artık.
ben bu 40ı içinde tuvalete tutma meselesini anlamadım ama.
biz de büyük olmadığı için bu tip anane yöntemlerini hiç bilmeyiz maalesef.
hergün mü tutmak gerekiyormuş?

KIKI'S DESIGN dedi ki...

O popo bizim evde de poturdadı ya daha da bişey istmem:)))))

Tanya's dedi ki...

Banyosuyu,

Bebek 4,5 kiloya ulaştığında kumaş beze geçtik biz, yani yaklaşık bir ay kağıt kullandığımı itiraf edeyim, zira hem birbirimize, hem o minik dünyaya alışırken ve günde 10 bez değiştirirken cesaretim kırıktı biraz, sonrasında hemen toparladık durumu.

Bu bebeler her sütten sonra kaka yaparlar, hemen tuttarsan yapıveriyor, tutmazsan da beze yapıyor, biz öle her saat tutmadık ama tuvalet fikrini verdik oğlana, kaka burda yapılır gibisinden.Ananeler 40ı içinde tutarsan cocuğu tuvalete öğrenir der,hergün tutmak en itisi en azından bir kez, ama haftada bir iki ile başla bence, hırpalama bebeği de kendini de.
9 aya varmadan önce, mutlaka tuvalete oturt ama, zira korkuları gelişmeye 9.ayda başlıyor, o kakalar gitmesin tuvalete diye tuvaleti rededebilir o yüzden.
Ben 8 ayda komple tuvalete oturtuyordum günde 3-4 kez.

Sıkıldığın, takıldığın birşey olursa ne istersen sor bana Banyosucum:)

Öperim güzel yanaklardan.

Tanya's dedi ki...

Kikiiiiciiim,

Hemide Egenin lazımlık tepelliğinde ahahah..Egeninki de yakındır, gördü pek yakından inceledi poturdatma durumlarını..

Öperims.

MeraklıCüceninAnnesi dedi ki...

Oh be Twitter'da gördüğümden beri bu yazıyı bekliyorum. Aferin akıllı bıdığa ve size. Keyifle bırakmışsınız ne güzel :)
Eskiler hep böyle bıraktırmışlar, bir bildikleri varmış demek ki. Biz de annemin yönlendirmesiyle benzer süreçlerden geçtik. Hazır bezin bu süreci geciktirdiği bir gerçek. Ama yine de çoğunluğa göre gayet erken bir vakitte(20.ay) biz de gündüz bezini bıraktık. Üstelik kendi tutturdu "Memir tuvolete yapsın" diye. Şu anda caddedeki tüm tuvaletleri öğrenme ve 20 dk.da bir tuvalete gitme aşamasındayız. Ne olur çiş sayısının kısa bir süre sonra azalacağını, tutma süresinin de uzayacağını söyle! Benim belim fena ama oğlanın keyfi yerinde.
Dilerim biz de en geç 6 ay içinde gece bezini bırakma aşamasına geliriz.

Tanya's dedi ki...

MeraklıCücenin Annesi,

Memire de bravooooooo:)))) şak şak şak..alkış efekti yapım.

20 dakikalar sonrada uzuyor uzuyor uzuyor, 4-5 saate geliyor, zaten Memir çiş veya ee diyor geldiğinde ve tuvaletlerle dostluk bir anda finito:))

Hiç merak etme.

Gündüz bezsizse gece bağlamamakta ve aklını karıştırmamakta fayda var dedi annem:P

hızlı geçin geceye..gece yapıyor mu beze? Yapmıyorsa koyver gitsin:)

balböcükleri dedi ki...

ahahha 1 buçuk haliyle şimdiki haline bakındım senin oğlan evrim geçirmiş.neyse bu bez belasından kurtulduğunuza sevindim.

Tanya's dedi ki...

Balböcükleri,

Ay kel kabak bişimiş, bende farkettim valla, orda 8 aylık gibi, sonra birden 1,5ta başka bir hırt adam olmuş ehehe.

Aman aman kurtuldu çok şükür:)

FATMA ARTAN dedi ki...

Bu yaznının hızlı gelmesine sevindim. Annem de bu yöntemle Defne Ada yı alıştıracak. Ama ilk oturuşta ağlamış. Gerçi lazımlık almadım henüz, Soğuk mu geldi ki acaba. Neyse denemeler sürecek. Sizin serüvenin tamamlanmaış olamsına sevindim.Ama eşimin yiğeni de söylemeye başlamıştı sonra ne olduysa tekrar gündüzleri hatta çişi söylemeyip her an heryere yapmaya başladı üzerinde pek durmadılar sonra toparladı tekrar.

Tanya's dedi ki...

Fatma,

Ağlatmadan yapmak gerek, birde lazımlık önermem ben, bu küçük insanlar kopyacı zira, sen lazımlığa yapmadığından o da yapmaz, biraz alışınca lazımlığı acil durumlar için kullanın derim.

Annen alıştırır bence Defne Ada hanımefendisni:))

çokoprenses dedi ki...

süpersin(iz) ya!

yıldız dedi ki...

Çocuğum olana dek ağbimin elinin de sizin gibi yaklaşıp yeğenime sizinki gibi bir tuvalet eğitimi verdiğini görünce ben de öyle yapıcam derdim.Fakat bebeğim oldu kitaplar,doktorlar aman erken diye diye henüz tuvalete alıştırmadık hiç,okuyunca keşke başlasaydık çook küçükken diye düşündüm.

Anne için harika bir gelişme bu,üstelik bebek de bezden kurtulunca rahatlar,süper,süper diyorum sizin için;)

Unknown dedi ki...

sana babaya sabrına hele ki o alişe bayılıyorum söylemişmiydim :) hatta bugün annemle sizi konuştum bebek bezleri konusunda hani ilerde olursam anne diye :)) hahayatttt :) sevgiler öpüldünüz :)

Tanya's dedi ki...

Çokoprenses:))

Pek teşekkür ederiz:)

Tanya's dedi ki...

Yıldız,

Tuvalet eğitimi işinde iki yol var, erkenciler ve geççiler, sonuç aynı, dert etme.

Bizim yol biraz daha erken farkındalık yaratıyor bebelerde, hepsi o:)

Birde tuvalet keyfi var ki tadından yenmez:)

Tanya's dedi ki...

Burcu,

Bizde sana bayılıyoruz:)

Bebek gelince bezler benden o zaman:)

çınar dedi ki...

tanya merhaba bu tuvalet işini kuzenimde senin gibi 40.dan önce başladı. şuan oğlu 7 aylık olmasına rağmen eee diye kakasını söylüyor. başka bir arkadaşımda okuduğu bir kitapdan çocuk için kakası yada çişinin en önemli şey olduğu dünyaya çıkarabiliği tel şey olduğu için daha sonraki yaşlarda sorun yaşadıklarından bahsetti kafam karıştı. eminim sen bu olayı araştırmışsındır kesin.

Meyra dedi ki...

en çok ilk karedeki halini sevdim ben bu oğluşunun hiçbişeyden haberi yok canım yaaa:)) nasılda cin cin bakmış:)

Tanya's dedi ki...

Çınar,

Kuzen biraz erken olmuş:))İki ekol var bu işte erken veya geç, geççiler o bağlılığı yaşıyorlar, erkencilerde ise bu doğal bir süreç, bakalım ilerde bizde sıkıntı olacak mı? Arada beze dönüşler olabildiği söyleniyor, aman kakalarım gitmesin, onlar benim gibisinden.

Ben erkene inananlardanım, o yüzden çekinmedik denemeye, şu ana dekte gayet iyi gidiyor, çişini kakasını söylüyor.

8 ay sonrası bu bağımlılık gelişiyor, ondan önce davranıp alıştırmak gerek sanırım:)))

Tanya's dedi ki...

Meyra,

Nasılda minicikmiş:))

Bide kel:) Şimdi koca saç diyorum ben ona.

Demet dedi ki...

Merhaba ben de yakinda doguracagim, boyle arada sizin sayfaya gelip bi cesaret aliyorum, anneme sordum gecenlerde bizi 6 aylikken alistirmis tuvalete. Ben de yapabilirim umarim, neden olmasin :)

Tanya's dedi ki...

Demet,

Harika bir doğum diliyorum:)) ve nefis bir bebek.

Anneler bu işleri piri:) Bende anneme cok danışdım, birde Tracy Hogg'a:))

İkisini harmanladım, ortaya böyle birşey çıktı:)

asmabahce dedi ki...

35 gunluk bir bebegim var vegeceleri hic uyumamaya basladi tracy hogg dan bahsettigine cok sevindim. Ama lutfen detayli deneyimlerinden de bahset Tanya. Sevgilerrr

firdevs dedi ki...

Oglum 21 aylik . Bir yasindan itibaren gun icinde tuvalete oturtmaya basladim . simdi gunduzleri 1,5 saatte bir tuvalete goturunce genelde kazasiz geciyor gunler :)

Tanya's dedi ki...

Asmabahçe,

Bizde de olmuştu, Tracy Hoggun şş pat yöntemi çok işe yarıyor, mutlaka oku ve dene, bizimki akşam 8.30 da uyuyor, sabah 8e kadar artık, Tracy sağolsun:)))

Tanya's dedi ki...

Firdevs,

İşte budur:)) Harika, arada kazalar elbette olacak, oyuna dalıyorlar, bazen unutuyorlar ama önemli değil, 2 yaşına girdiğinde bitmiş olacak nasılsa:)

Bravo size:)

ÇokBilmiş dedi ki...

Ben de 7 aylık oturtmaya başladım. 12. ayından sonra asla altına kaka yapmadı. 21 aylıkken gündüz bezlenmeyi kestik. 27 aylıkken de gece bezlemeyi bitirdik.

İkinci bebeğimde daha da erken başlamayı düşünüyorum :)

Ayrıca kızımda yaşıtlarından farklı olarak kakaya karşı hiçbir bağlılık yok. Öyle arkasından el sallamaktı, dokunmak istemekti filan yok. Ona göre normal bir şey çünü. Kendi bildi bileli kakalar tuvalete yapılıyor. Ayrılma korkusu, kaka tutma, kabızlık filan yaşamadı hiç.

Geç tuvalet eğitimi alan yaşıtlarında ise hep bir dışkılama problemi var.

Tanya's dedi ki...

Çok bilmiş,

Harikasınız:)

Öyle bağımlılık, ayrılamama durumları yok bizde de, 8 aydan önce bağlılık duygusu gelirtirmediğinden bir de tam 7 de full çalışmaya başlamıştık.

Daha erken bez işini bitirebilirsin artık minide.:))

EN TATLI TARİFLER dedi ki...

Tanya geçtiğiniz süreci okuyunca doğru yolda ilerlediğimizi anladım:))) Ada 15 aylık ve 10 aylıktan beri kakalar tuvalete... Ama çiş olayına nasıl geçiş yapıcaz bilemiyorum ve ne zaman başlamalı? Tecrübelerin nasıl? Kakayı işaretle anlatıyor yada yemekten sonra oturunca yapıyor. Henüz konuşamaması çişini söyleyememesinde etkili olur mu ki? Aliş konuşuyor muydu?