Çarşamba, Mayıs 11, 2011

İlim irfan sahibi olmalı insan

Benim zamanımda iyi bir okulda okumak çok mühimdi, sınavla girilen bir yere kapak atmışsanız hele daha da bombaydı, ben hayatım boyunca devlet okullarında okudum, ama yaşadığım şehrin iyi okullarında, devlet ilkokulunu bitirip, kazandığım sınavla girdiğim lisede. Ve devamında elbette üniversitede, bizim zamanımızda zaten özel okul parmakla sayılacak kadardı, o okullara da devlet okullarında başarı gösteremeyen cocuklar gönderilirdi ve pek fenaydı.

Okumak bir fırsattır, ilim irfan insanın kendini geliştirmekte kullanabileceği tek aractır, ben bunu bilir bunu söylerim, ve hepte arkasında dururum, bizlerin bugünkü cocuklar kadar fırsatımız olsa hepimiz bambaşka yerlerde olurduk, ondan da eminim.

Ama bugünkü çocukların neredeyse tamamı başarısızlık örnekleri, ne ellerindeki fırsatları kullanabiliyorlar, ne de yaptıklarından sorumlu olmayı becerebiliyorlar, aileler birey yetiştiriyoruz zannettikçe aslında enkaz bir gençliğe imza atıyorlar, hep son dakika kurtarışları ile evlatlarını bir şekilde toparlayıp, bir dahaki raydan çıkmaya kadar, o rayda tutmaya çalışarak. Şöyle bir etrafınıza bakın, akademik başarısı olan cok az cocuk tanıyorum ben. Hepsi ite kaka okula gidiyor, hayata gelince söyleyecekleri laf çok, ama en basit bakkal hesabında bile söyleyecek birşeyleri yok.

Ben bu durumun sucunun ailelerde olduğunu düşünüyorum, izole yaşanan bireysel hayatların sonucunda çocuk kendi dünyası içinde yaşamaya başlarken gerçeklikten kopuyor, koptukca başarısızlığı artıyor, artıkca da hayatta adam olması zorlaşıyor.

Şİmdi benim çocouğum çok küçük atıp tutuyorum aslında, zamanı geldiğinde bende gececeğim bu yollardan, ama en azından gördüğüm hataları yapmaktan kaçınarak. Belki çocuğumla hem arkadaş olurken hemde o sevgi ve saygı çercevesini koruyarak, rehber olarak. Çünkü dünyaya getirdiğimiz çocuklar bizim, bizim geleceğimiz. Ve onları en iyi şekilde yetiştirmekte bizim vazifemiz, okul veya öğretmenin değil, onlar sadece sizin şekil verdiğiniz hamurun kenarını köşesini törpülerler.

Pıf..sıkıcı bir gün ve gecenin ardından hissiyat budur.



Eskilerden bir foto..Adrasan'da çekilmiş.

20 yorum:

benden, bizden... dedi ki...

öyle güzel anlatmışsın ki Tanya... 18 aylık lal, belki erken düşünmek için ama korkmuyor değilim gördükçe etrafımdakileri ve birazda olsa ben sorumluysam bu gelecekten umarım ona kendi yolunda yol göstermeyi becerebilirim... nesli

neslihan dedi ki...

Gene haklısın her zaman ki gibi,bu imkanlar ki ben 80 doğumluyum bizde olsa neler neler yapardık kim bilir...
Benim çocuğum yok henüz,olursa nası olurum bilmiyorum ama etrafıma bakıpta gördüğüm annelerden olmak istemiyorum,kim istemezki evladı en iyi yerlerde olsun en iyi okullarda okusun ama çocuğumla okuduğu okul ya da kariyerinden dolayı gurur duymak istemiyorum onun kişiliği,karakteri ile gurur duymak istiyorum,tabiki okuması için elimden geleni yapıcam ama çocuğumun bir yarış atı olmadığını bilerek,o sınavdan çıkıp bu sınava koşturmadan,çünkü etrafımdaki bilmiş,boş bakan çocuklardan olmasını istemiyorum,her yaşını doya doya yaşayan bir çocuk olsun istiyorum,özel okullarda okumadım ben annem ya da babam bişey sağlamadı (olsun yanımdalardı hayattalardı ya)hep çabalayarak elde ettim birşeyleri biliyormusun hiç bir işime torpille girmedim ben koşturdum kendim aradım buldum,işte çocuğumda çabalasın istiyorum her istediği hoop diye oluvermesin ,ha tabiki benimkiler gibi sıfır deskteksiz bırakmam bırakamam ama çabaladığını görmek istiyorum.Çok uzattım ama anladın sen beni biliyorum..Umarım Alişde parlak,aklını ve zekasını bir arada kullanan bir birey olur (sen yetiştiriyorsun ya olur biliyorum:))iyiki yazıyorsun bu arada.

Turkuaz Deniz dedi ki...

Tanya bazen Deniz'i tam da hayatın ortasına atmışız gibi geliyor, bazen de ne kadar çok koruduğumuzu, kısıtladığımızı görüp şaşırıp kalıveriyorum! Ne karmaşık duygular bunlar, çocuk işi gerçekten iş iş iş... Şikayet etmiyorum aman haaa! Adam gibi adam olsunlar Tanya, dürüst, çalışkan, topluma faydalı, kendine saygılı öncelikle...
Ama öğretmen ipod undan sınıfa lady gaga yayını yapınca olmuyorrrr :( sen uğraş dur anne-baba olarak! Eninde sonunda iyi bir adam olacak bizimkiler biliyorum, her şeye rağmen o-la-cak!

Tanya's dedi ki...

Nesli,

18 aylık Lal için bence erken değil, ancak düşünüp karar veriyorsun, alıyosun veriyosun, cocuğunu tanıyorsun.

Zor zor zor ama erken davranmalı, hep ışık olmalı cocuklara.

Tanya's dedi ki...

Neslihan,

Yarış atı olsun bende istemiyorum ama iyi bir okulda okusun istediğin zaman mecbur bu yarışiın içine sokuyorsun, ha neden bide, ilk 500 e ite kaka bir tek universite sokabilen yurdum üniversitelerinde okusun diye.

Ben hep arkasında olup rehber olmak, doğruyuda yanlışı da göstermek istiyorum, doğruyu secerken alkışlamak, yanlışı secerken (illaki seçeçektir) bunu anlatmak, hatasını görmesini sağlamak istiyorum. Bildiğim tek şey bu zor yolculukta onu asla yalnız bırakmayacağım, her yaşının keyfini çıkarırken erdemli de bir çocuk oplması için elimden geleni yapacağım.

Tanya's dedi ki...

Neşecim,

İşte öğretmeni ipodundan ldy gaga diniyor diyorsun ya, işte oralar benim için karman çorman. ben dinlemez ve beğenmezken, çocuğumu eğiten beğenip dinliyorsa mesela, burdaki okulda Izmail YK dinlerse naparız ahahahyt.

Zor zor zor Neşe, ben şimdiden farkındayım, burası daha da zor zor zor.Fırsat eşitliği yok bi kere.

Benim aklımda bir plan var..bakalım tutarsa.

Öperim o güzel Deniz de güzel Annesini de.

SİYAH ULAN! dedi ki...

doğru bir tespit; ama bence bu konuda ebeveynler de en az çocuklar kadar sorumlu.. günümüzde maalesef ebeveynler çocuklarını anaokulundan üniversiteye kadar hep paralı okullara kolejlere yollamayı tercih ediyor ve bu okullara girebilmek için çocuğun herhangi bir çaba sarfetmesine gerek yok, çünkü biliyor nasıl olsa en iyi okula beni yollayacaklar diye.. ben de sizin gibi ortaokuldan üniversiteye kadar gittiğim bütün okullara sınavla girdim ve girmeden biliyordum ki eğer bu okulları kazanamazsam iyi bir eğitim alamayacaktım. bunda tabi taşrada yaşamamın etkisi de büyük.. bence ebeveynler maddi durumu ne kadar iyi olursa olsun çocuklarını özel okula göndermekten ziyade bu tip anadolu lisesi, fen lisesi gibi okullara yönlendirmeye çalışmalı ve bu fikri onlara aşılamalı

Tanya's dedi ki...

Siyah Ulan!

Sizi de özlemişim ben yorumlarda.

Ailelere elbette en büyük vazife düşüyor, ben o yüzden iyide kötüde hep rehber olacağım, yanında değil belki ama arkasında olacağım diyorum.

Yoksa şimdiki çocuklar aileler herşeyi verdiği için diplomayı da ale nasılsa sağlayacak diye hiçbirşeyi umursamıyor. Bu yine ebeveynlerin suçu elbette.

ve evet ağaç yaşken eğilir.

Berceste dedi ki...

Hay agzina saglik bacim :) Ismail YK'da koptum serildim :D Ama aaaaaynen oyle! Ne yapacagiz peki? Soyle hep ayni kafada olanlar ayni sitede toplansa, o site orman icinde biryerlerde olsa... Ingiltere'de kadinlar hamile kalir kalmaz okul tantanasi baslardi, anlam veremezdim. Kafayi yemis bunlar derdim. Turkiye'ye dondum. Oradan beter haller. Isin kotusu ben de(ucundan servisi var yollarda heba olmasin denip ozelde de okudugum oldu ama genelde devlet okullarinda okudugum icin onu saymiyorum), esim de devlet okullarinda okuduk. Iyi universiteler bitirdik. Masterlar yaptik. Niye bizim gibi olmasin cocugumuz dedigimde ogretmen arkadaslarim(ustelik devlet okullarinda ogretmen arkadaslarim) sen bizim zamanimiz gibi mi zannediyorsun okullari diyor! Az once Facebook'ta cocukluk arkadasimla konustum. Haftasonu cekilecek kurada cocugunun kazanmasi icin dua ediyordu. Senelik 24 milyar parayi odememek icin! Daha ilkokulda, hatta anaokulunda nedir bu rakamlar? O paralarla al dunyayi gezdir cocuguna, al evde laboratuvar kur, al tek tek sectigin ogretmenlerden ozel ders aldir. Yok o da olmuyormus! Eeeee, ne yapacagiz? Aniden pek bir dertlendim simdi!

Tanya's dedi ki...

Dilekcim,

Ahahah İzmail YK gerceği var benim ülkemde..Lady Gaga ne ki.

Bak şimdi şöyle orman içi arazi ve orada okul fikri cok caca, ben varım, ama bu hayat olmazsa ne yapacağım diye kara kara düşünüp, okullara bakar oldum, oğlan daha 1 yaşında.

Bend evler okulu taraftarıyımdır hep, ama şu eğitim sisteminde çocuğu ziyan edebilecek miyim bilmiyorum. Başka bir fikrim var, onu deneyeceğim.

Evde eğitime gelince, o iş bizde zor yonca, oysa okullara akıtılan paradan cok daha ucuza gelir, örnek Erkin Koray.

Ben zaten dertliyim dertli..

SİYAH ULAN! dedi ki...

genelde yorumlarımı pek beğenmezdiniz ama gene de teşekkürler :) size naçizane tavsiyem çocuğunuzu mümkünse yatılı bir devlet okuluna gönderin (fen lisesi, öğretmen lisesi...vs), emin olun orada hayata ve kendisine dair çok şey öğrenecektir ve bu edindiği değerler ona ilerideki yaşamında önemli bir rehber olacaktır

Tanya's dedi ki...

Siyah Ulan!

Evet evet beğenmezdim, herşeye karşı yorumlarınızı. Ona rağmen özlemiim işte:)

Yatılı okulda bir opsiyon elbette, ilkokul zor ama lisede neden olmasın? en azından okul disiplinine alışır.

Berceste dedi ki...

Erkin Koray bunu yaptiginda adama deli gozuyle baktigimi hatirliyorum! Simdi hak veriyorum ne garip celiskiler dunyasi bu dunya! Ama onun bunu yaptigi devirle bizimki de bir degil... Yurtdisinda ev okulu uygulayanlar genelde dini nedenlerle bunu yapiyorlar. Inanclari ile devletin inanclari bir olmadigi icin. Inanclari yuzunden cocuk aldirtmayip cok cocuk dogurduklari ve egitimlerine para harcayamadiklari icin vs vs... Diyeceksin ki, ulkemde cok mu farkli olmaya gidiyor durum, ben de diyecegim ki, orasi gibi degil gene de. Onlarin sebepleri cok farkli. Onlarinki de iyi degil! Bizde izole hayat yasatmak zorunda degiliz cocugumuza. Dunyayi tanimali. Ama her tadi bilerek kendi buldugu sevdigi taddan ilerleyerek tanimali. Dogayi sevmeli, insani sevmeli, her varligin degerini bilmeli. Ha Lady Gaga, ha Ismail YK, birisinin empoze ettigi olmamali, kendi sevdigi olmali. Ben universite sinavina hazirlandigim yillarda hic yerli muzik dinlemezdim. Simdi aklima turp s1kayim diyorum, neymis ki o salak tipler ve muzikler diyorum. Bunu o donemde dershane ogretmenlerimizden birisi soylemisti, gulmustum :) Simdi kendi halime guluyorum :P Neyse... Sen dogru bildigini bulunca haber eder misin? Benim su siralar hayalim oyuncaksiz ve de orman anaokulu :) Hic anaokuluna gonderesim yok cocugumu da hayal ediyorum iste :P Belki egitim veren okullar da bu mantikla uyarilip calismaya baslarlar diye...

SİYAH ULAN! dedi ki...

söylediğiniz gibi ilköğretim için biraz erken olabilir ama liseyi bir yatılı okulda okumasını kesinlikle tavsiye ederim bir fen lisesi mezunu olarak; hem belli bir disiplin altında yaşamayı öğrenir hem de ebeveynleri olmadan kendi ayakları üzerinde durmasını öğrenir ki bu gerçekten çok değerli bir şey

umarım her şey çocuğunuz ve sizin için istediğiniz şekilde gelişir bundan sonrası için

sevgiler

Tanya's dedi ki...

Dilek,

Ev okulu elbette Utopya, hele de bizimki gibi aileler için, ama Erkin KOray'ın acaip destekcisiydim ben o zamanlar, ama kendi cocuğuma uygular mıyım ? Hayır, ha ne yaparım belirsin. Mormonlar gibi yetiştirecek değiliz cocukları orada da haklısın.

O söylediğin sevgileri ancak biz aşılarız, hiç bir kurum vermez. Doğayı hayvanı insanı, hep yaşayarak görerek sevecek. Bunlarda hep fırsat meselesi.

Yahu şimdi dedin de, ben hala yerli müzik pek dinleyemem, o yıllardan kalma alışkanlık demek ki hahahyt.

Okul bulursam haberdar ederim.

Tanya's dedi ki...

Siyah Ulan!

yatılı okul hep aklımda. özellikle kendi ayakları üzerinde durması için.

İyi dilekler için çok teşekkür ederim.

Sevgiler,

Reyhan Cadısı dedi ki...

"... izole yaşanan bireysel hayatların sonucunda çocuk kendi dünyası içinde yaşamaya başlarken gerçeklikten kopuyor, koptukca başarısızlığı artıyor, artıkca da hayatta adam olması zorlaşıyor." ne güzel bir tesbittir Tanya! Müsadenle velilerime okumak isterim. Belki "okula verdim ya daha n'apim" hastalığından kurtulurlar!

"İzmail YK", ne komik kadınsın ya hu :))))
Sevgiler...

Tanya's dedi ki...

Reyhancadısı,

Okula verdimle bitmiyor, okula hazır etmek gerek bu küçük insanları, benim adam edemediğim küçüğe sen ne yapabilirsin ki?

Oku tabi oku, ama şimdiki velilere bir faydası olmaz ki.

İzmail YK ya..kabusum.

Tanya's dedi ki...

ErkinKOrayın gözünün sabunlayayım ben..akıllı adammış..Ama bizler mormonlar gibi yetiştiremeyiz cocuklarımızı, hem sosyal kelebek olsun hem akademik başarı yakalasın, hayat cok zor...bulursam bir okul haber ederim, bulamazsam ac bir orman okulu ikisi okur başlangıçta hahayht

Tanya's dedi ki...

Siyah Ulan,

Yatılı okul benim cok aklımda bir iş, ama artık iyi yatılıokul var mı onu araştırmalı.

Ayni şehirde bile olsa kendi ayakları üzerinde durması acısından hiçte uzak durmadığım bir fikir.

Pek teşekkür ederim.