Salı, Şubat 01, 2011

Süt ve pompa ile tatlı veda.

Bugün benim için milat, oğlana süt vermeyi kesme kararı aldım. Doktorum aynen şöyle dedi " biz kızılderili değiliz, iki yaşına kadar süt verecek değilsin bebeğe, hem artık et sebze, yoğurt yiyor"..."aa" dedim...önce kendi kendime sonra biraz sesli...sonra sevgiliyle konuştuk, evet süt ve hala süt vermek, pompa ile sağıp her yerde, durmadan, oğlanın tüm süt öğünlerini anne sütü vermek...bütünleştim neredeyse, ama artık tamam dedi ki fikirlerine çok kıymet verdiğim doktorum.

Ve azaltma çalışmalarına başladık, elbette göğüslerim ağrıyor, hala süt yapmaya devam ediyorlar ama nasıl bu kadar ay sistematik artırdıysam sütü, aynı şekilde azaltabilirim de...ve bu işleme de dün itibari ile başladım..31 Ocak 2011, buzluktakilerle bir ay daha idare ederim. Sonra zaten ha gayret bir yaşında.

6. aya kadar süt verin, ideali diyor doktorlar, 9 ay verebiliyorsanız "Muhteşemsiniz", 1 yaşına geldiğinde ise benimki gibi bir doktorunuz varsa" Kızılderili misiniz?"

Ben kendimce süt işinde radikal bir karar alıp sadece pompa ile sağarak vermiştim ve bunda son derece de başarılı görüyorum kendimi. Ve artık bu radikal döneme bir son verme vaktidir...ee ne de olsa kızılderili değilim ben.



Ve üstelikte yemek durumu yukarıdaki gibidir, kim süte tamah eder ki? Hem artık süt içmek istemediği zamanlarda da içim burkulmayacak...ben onları nassıl sağdım haberin var mı demeyeceğim...

Annelikte bir dönemi kapıyorum böylelikle.

22 yorum:

tutenc dedi ki...

Sen ne kadar müthiş bir anne olduğunu biliyor musun Tanya. Anne olduğumda sana benzeyebilmek için dua ediyorum.

Tanya's dedi ki...

Hii cok teşekkür ederim Tüten..güzel isimli kadın ( hiç vazgeçmeyeceğim söylemekten)

Müthiş değilim aslında, anneliği abartmıyorum..seviyorum ve dinliyorum, bebeği, doktorları, iç sesimi.

Sen şahane anne olacaksın.

tutenc dedi ki...

Zaten abartmadığın için müthişsin ya. Teşekkürler umarım olabilirim. Olabileceğimi öğrendiğim ilk günden itibaren seni hergün sorularımla boğabilirim :) Anne idollerimden birisin.

Tanya's dedi ki...

Tüten,

Aman ne şımarmak ne şımarmak..hadi ilk gün olsun, boğ beni sorularınla.

Ersin dedi ki...

yukarıdaki yoruma katılıyorum şahane annesin elbette ve de ne de güzel verdin sütünü helal olsun sana da alişe de
anneliğin yeni dönemi ve gelecek dönemleri şimdiden hayırlı olsun sevgili...

CHROMA dedi ki...

Annelik sana çok yakıştı :)
"nasıl bu kadar ay sistematik artırdıysam sütü" demişsin ya, sahi nasıl arttırdın? Ben ne yaptıysam musluk gibi olamadım bir türlü, ucu ucuna yetti süt. 4,5 aydan sonra dr tavsiyesiyle ek gıdaya geçtik. Zira 2 saate bir emmesine rağmen 2 haftada sadece 25 gr. almıştı!

Tanya's dedi ki...

Sevgili,

İyi ki varsın ve iyi ki hep desteksin.

Tanya's dedi ki...

Chroma,

Benim mememde takometre yok diye güldüm ben hep.. bebeğin emip emmediğini bilemediğimden, pompa ile sağıp verdim hep.

Ama zaten 5 aydan sonra sütün besleyici özelliği kalmıyor. Devamsütü eklememi salık verdi benim doktorum. yoksa benimki de 4den 5 aya gecerken 150 gr almıştı hahayt..inadım inat anne sütü veririm yüzünden..

Pompaile belirli aralıklarla iki gün sağarsan şıp diye üretimi artırıyor beyin, aynı şekilde de azaltıyor..böyle bir muamma meme ve beyin ilişkisi:)

poh poh perisi... dedi ki...

pompa ile bunca zaman verebilmene çok sevindim inan, paylaşmadım ama olmaz azalır gibi geliyordu bana süt... ama bak ben emzirdim 7 ay anca verebildim, sen pompayla kaç ay devam edebildin şimdi kendi arzunla kesmeye çalışacaksın:) ve dediğin ve hep inatla dediğim gibi önce bebek, sonra doktor ve iç sesini dinledin mi su yolunu buluyor :)

Tanya's dedi ki...

Poh Poh Perisi,

Tahmin ediyorum, çoğu insan olmaz pompayla dedi, ama anne ve bebek arasında sessiz bir anlaşma oluyor ve herşey ona göre şekilleniyor. Oğlan şu and 10 aya doğru gidiyor, bu ayı da bitiririz stoklarla falan, sonra bu süt işini bitiririz..çok şükür ki anlımın akı ve kendi isteğimle bitiriyorum bu işi..mutluyum ve gururlu.

keyf_i sibel dedi ki...

pompa kardeşliği olsun bizimkisi. ben 15 ayı gördüm.ama 1 yaştan sonra devam sütü destekli.biz katı gıdaya geçişte sıkıntılı olduğumuzdan inat ettim. baktım bizimki tamamdır yiyor artık dedim.ve senin gibi azalttım.memeler acıyor birkaç gün sonra. tamamdır.dediğin gibi beyin üretmemesi gerektiğini anlıyor. neyse sevgiler...öptüm sizi...

ÇokBilmiş dedi ki...

Ben kızılderiliyim sanırım :) 16. ayda hala emiyor kızım, üzerine de pirzola yiyor koca dana :) Ama pompalıyor olsaydım bu kadar süre dayanamazdım sanıyorum.

ŞEKER dedi ki...

Ben kızıldereliyim, 22 aylık kızımı hala emziriyorum.süt için değil şu anki emzirmem, tamamen onun psikolojisiyle alakalı.itiraf ediyorum ben de çok seviyorum emzirmeyi. bir süre daha emzireceğim..

annem de abimle beni 4 yaşına kadar emzirmiş. kendiliğimizden bırakana kadar. o zaman annem de "eski mo" mu oluyor :))))

tercihler değişir ama ben kızıldereli olduğum için annem de eski mo olduğu için çok mutluyuz, çok şükür.

http://canimkizim-hira.blogspot.com/2011/01/emzirmek.html

Tuba Ergün dedi ki...

24 aya kadar alınan anne sütünün ilerde bebeğe sağlayacağı faydalar açık. tabi ki herkes dilediğince emzirmekte özgür. ideal olanı bebeğin 24 ay anne sütü almasıdır. ama bu yazılarınızı bir sürü annenin okuduğunu ve onları yanlış yönlendirmenin doğru olmadığını hatırlatmak istedim sadece. yani bebeği 1 yaşından sonra emziren anne yanlış birşey yapıyormuş gibi anlaşılmasın. tekrar söylüyorum emzirmek kararı herkse göre değişir fakat doğrusu 24 ay anne sütüyle devam etmektir.

Tanya's dedi ki...

Keyf_i sibel,

Yaşasın pompa kardeşliği o zaman. Bende 1 yaşı devireyim diyordum, ama stoklarla falan buldururum bir yaşı, e bizimkisi katı yiyecekleri de lüpletiyor, yoğurtları yiyor, etleri yiyor, benim de çalıştığım düşünülürse bence ulaştığım ay gayet yerinde ve kakarında bırakmak gerek.

beyinde anladı zaten hehe.

Öpüyorum kocamna.

Tanya's dedi ki...

Çok bilmiş,

Ben zaten pompa ile sağıp verdiğimden bırakma kararı aldık, yanı o tensel durumda yok, ee 6 ayı da coktan bitirdik, hem de çalışıyorum.

Bence kararındadır bu kadar ay.

Sevgiler,

Tanya's dedi ki...

Şeker,

Tamamen anne ve bebekle alakalı emzirme süresi, ben zaten emzirmiyorum, pompa ile sağığ anne sütü veriyorum.

Ama emzirsemde 1 yaşında bırakırdım, zira bu iş uzadıkca bağımlılık durumu artıyor. Birde benim çalıştığım düşünülürse zaten yerinde bir zaman ve yerinde bir kararla bu işi güzelce bırakmamın zamanıdır.

Oooo anne eski mo..tebriklerimi ilet..benim için düşünülmesi bile mümkün olmayan bir zaman 4 yaş:))) Ama hep diyoruz ya..herkes kendi kadar anne ve herkesin kararları tercihleri bebeği ile kurduğu ilişkiyle alakalı.

Sevgiler,

Tanya's dedi ki...

Tuba,

Emzirmenin idealinin 24 ay olduğu bilgisini nerden aldın bilmiyorum ancak, 6 aydan sonra sütün besin değerleri düşüyor ve besleyici bir özelliği kalmıyor, nice anneler tanıyorum emzireceğim diye depresyona girip ne kendine ne de bebeğine faydası olmayan, o yüzden illaki emzirmek değildir şart olan ve 6 aydır ideali diyorum, ve elbette herkes istediği süre/yaş bebeğini emzirmekte özgür. Ben zaten emzirmediğim için pompa ile sağıp verdiğimden aynı zamanda da çalıştığımdan kendimce bebeğime yeterli desteği sağladım. Ve vedalaşıyorum yavaşca:)))ve doktor tavsiyesi ile...

DeryAze dedi ki...

ne zamandır ilgiyle takip ediyorum blogunuzu. ben de aylardır sağarak besliyorum kızımı. bugün 6. ay doldu sonunda. Benim de hedefim 9. ayı doldurmak. Sizi çok tebrik ediyorum.

Tanya's dedi ki...

DeryAze,

Mutlu 6 ay kutlamalarıııı..o kadar zor bir iş yapıyorsun ki..ama bir o kadar da güzel:)))

9.ayı bitirdik, ben sütü olabildiğince azalttım ama hala veriyorum, tak diye kesilmiyormuş onu anladım.

Eminim sende 9u hatta 12 ayı kolaylıkla bitireceksin.

Koccaman tebrikler.

CeRoXiMo dedi ki...

Tanya; ben bu süt olayını çok kafama taktığımdan mı ne sütüm eski değerinde değil, kilo alımı yavaşlamış dedi doktoru Lara'nın, Çakacaktım iki tane gözüne ama haklı galiba:( dişler de giriyor olaya yavaştan, karıştık biraz. 5. ayı doldurdu, birkaç ayda sallanarak gider bitiririz bu işi sanırım. İdealiyle takılıp muhteşeme pek dadanmayayım ben sıtkım sıyrıldı:)

Ve sonunda rahatladım, benim sorunumun ne olduğunu keşfetti sevgili hemşiremiz, hastanedeki makine ile sağarken gözlemleyerek senin sütün var ama çok yavaş akıyor,kanalların dar -200ml'yi 25 dakikada sağdık ikili hastane pompası ile-. Bu sebeple göğüsler tam boşalmadığından yerine süt azalarak geliyor, iyi dayanmışsın 5 ay dedi. Moral yaptım:)

Koca oğlana sevgiler gönderir iştahlı günler dilerim.

Tanya's dedi ki...

Ceren,

Çok taktığını biliyorum..ama sütün değeri zamanla azalıyor senin takmanla orantılı değil:)) bunu sakın kendine dert etme.

Sallan yuvarlan 6.ayı bul..gerisi cokta önemli değil, kisen bir sürü de şey atlattın..ona rağmen 6 ay ideal işte..kendini hırpalama ve hep moral yap:)))

Benim bir arkadaşımda senin gibi ve azimle 8ayı tamamladı..sende eminim 6yı tamamlarsın:)

Öpücük.