Salı, Kasım 30, 2010

46 yorum:

serrose dedi ki...

Bebekim yok henuz :) ama daha bu sabah aklımdan gecti sana yorum yazmayı özlediğm :) sırf bu sebeple bu işe varım derdim :)
öptüm çok

Adsız dedi ki...

ben kullanırdım:)

Tanya's dedi ki...

Serrosum,

Ahahahyt, hatır için diyosun takarım bezleri been popoya..

Öptüm çok!

Ersin dedi ki...

gayet uygun buluyorum efendim :)

Tanya's dedi ki...

Sevgili,

Pek teşekkür ederiz. Evdeki kurutmayı değiştirsek birde?

Çoook.

ÇAĞAN dedi ki...

Fikir güzel, aslında bildik, biz en azından böyle büyüdük. Ama Tanya bu doğayı koruma olayına gelince kumaş bezi satın almak bu her bütçe için çok uygun değilki.

O bezi yada başka ucuz patiska al+deterjanı+yumuşatıcısı+ütüle. Maalesef elektrik parası çok gelmesin diye ütüyü çook gerekli olmadığı sürece kullanmayan cok aile var. Malum minumum kullanımda 30-40TL geliyor. Askeri ücretlinin maaşının 10 da biri neredeyse.

Bu yorumu aslında şunun için yazdım. Böyle doğru, sonucu insanlık ve evlatlarımız için iyi olacak bir vukuatın bile pahalı olması da çok acı değilmi.

Bu arada ben 2. bebeğim olunca ciddi ciddi düşüneceğim bu işi.

Faydalı paylaşmların için teşekkür...

Tanya's dedi ki...

Sevgili Çağan,

Paylaşımıniçin teşekkürler. Kağıt bez ile oranladığında kumaş bez aslında son derece ekonomik, ben en azından kağıt bez kullananların kumaş beze rahatlıkla dönebileceğini düşünüyorum.

Amma öte taraftan da ülkenin durumunu göz önone aldığında elbette pahalı, bebek yapmak zaten başlı başına pahalı. Bu tür uygulamalar avrupada devletlerce destekleniyor. Bizde bu kadar bireysel, kimsenin umru olmadığından.

Kiralama ve temizlik hakkındaki fikirlerini de merakediyorum, daha ekonomik olsa? birileri senin için yıkayıp getiriyor, ne dersin?

Tanya's dedi ki...

Sevgili Anne müdürü,

Büyüksün, herkes bu konudan bahsettikce ben deliymişim gibi bakıyor da.

Gulsemin dedi ki...

Merhaba Tanja,
bu postunuzu yorumlara açtığınızı görünce sevindim zira çok uzun zamandır size teşekkür etme ihtiyacı içindeyim. Ben 1 aylık Cemre bebeğin annesiyim ve hamileyken ve doğumdan sonra da sizin bloğunuzdan epey faydalandım, yeni şeyler öğrendim ve hatta cesaretlendim. Bu vesilesiyle bebeğimle hayatıma yapmış olduğunuz katkılardan dolayı teşekkür ederim. Sizi ilgiyle takip ettiğimi ve saygı duyduğumu belirtir, sorunuzla ilgili olarak böyle bir hizmet olsaydı kumaş bez olayını kesinlikle değerlendirirdim yorumumu da ilave etmek isterim :)

zoitsa dedi ki...

ben kullanırdım :))nefesi tutup tutup vermek gibi bu yorum olayın yahu

Özgür Turan dedi ki...

Yıkanıp gelmesi çok iyi olur Tanyakuşum. Hani ikinciyi yapmayacağım ama olsaydı kullanabilirdim. Bir de makul fiyatlarda olması gerek Çağan'ın dediği gibi. öperim.

Tanya's dedi ki...

Sevgili Gülsemin,

Cemre hoşgelmiş sefalar getirmiş. Ve azda olsa faydalı olmama cok sevindim. Kendi yaşadıklarım belki diğer annelere moral olur diye yazıyorum bazen ve bak şimdi cok sevindim!

Ve ayrıca içten yanıtın için de teşekkür ederim.

Tanya's dedi ki...

Zoitsa,

nasıl ama cok tutup verince nefesi pek zinde olmuyor mu insan?

Yorumuna teşekkür ederim.

Tanya's dedi ki...

Özgürcüm,

Aslına bakar ve matematiği yaparsan kumaş bez zaten cok ucuza geliyor.

Yıkayıp kurutma faslı ise elbet makul bir rakam olursa yapılabilir, özellikle bizimkisi gibi ülkelerde.

Bende öperim.

maslahatgüzar dedi ki...

Merhaba Tanya,

Uzun zamandır yazamasam da takipteyim, bilhassa gebeler kervanına katıldığımdan bu yana :) kumaş bez ile ilgili yazdıkların kafamda dönüp durmakta. Bir problemle karşılaşmaz ve anne hapishanesinden dışarı çıkabilirse bizim deli oğlan, kendisine kumaş bezle hizmet etmek niyetindeyim.

Sevgiler..

Tanya's dedi ki...

Sevgili Maslahatgüzar,

Ollleeeey, bebek gelmesine cok sevindim.

Kumaş bez konusuna gelşince, inanki herkesin ah of deli misin dediği kadar zor değil. SIkıldığın birşey olursa yaz bana mailden.Oğlanın poposunu rahat ettirelim.

Sevgiler kocaman.

Adsız dedi ki...

Tanya ben kesin kullanirdim gerci amerikadayim simdi ama olsun. Bebegim olsun zaten kumas bez kullanacagim orasi kesin. Maliyet acisindan dusunulurse kumas beze 500 dolar harcarain ortalama ama hazir bezler ikibsene kullanildiginda aileye ortalama maliyeti 2000 dolar ( 2sene icinde) ne kadar su ne kadar deterjan kullanirsan kullan bu acik kapanmaz. Birde saglik isi var tabi. Ben hatta simdilerde disposable pad kullanmayida biraktim :) bu bile bir baslangic. Tavsiye ediyorum takip edebildigim kadariyla babyneo da satiyor yikanabilir pedlerden. Sevgiler Esra Aytul

Adsız dedi ki...

selam ben Zeynep
Kumas bezlerin gerceken saglikli olduguna inaniyorum.
Sizinde boyle bir business uzerine kafa yordugunuzu tahmin ediyorum :)
Ben ikinci bebegimde eger fiyatlar ekonomik olursa kullanmayi isterim.

Berceste dedi ki...

Ben kullanmazdim. Kendi bezimiz olsun, illa ben yikayayim isterdim :) Hem o yabanellerin insanlarinin temizlik anlayisi her ne kadar hijyen deseler de hijyen anlayislari bana gore degil. Hem de her temizleme icin extra ucret odemek gerekince astari yuzunden pahalliya gelirdi. Pasa pasa evde kendim mis gibi gore gore yikamayi tercih ederdim cocugum icin.

Hazir soz hakki dogmuskene, gozleri benim gibi bozuk olup, gecenin hortlaginda web sitesi okuyanlar icin zemin rengini en azindan fume rica etsem :) Siyah zemin, beyaz yazilardan sonra cok feci carpisiyor gozlerim :(((

He bir de blogger'in anket ozelligi de var ;-)

Zeynep dedi ki...

Merhaba,

Çocuğum yok, ama gözlemlerim var. Öncelikle anneler hijyen konusunda çok takıntılı. Toplanıp, başka bebeklerin bezleri ile yıkanmış, hassas bebek cildi için zararlı kimyasal kullanmadan temizlenmiş bebek bezlerinin hijyeni konusunda şüpheye düşeceklerdir. Hijyen demek herşey demek (!) olduğuna göre kiralama olasılığını düşünmeyeceklerdir bile.

Piyasada doğala yönelme olduğuna göre, kumaş bez işine girmek akıllıca olur, kiralama işi tercih edilmez gibi geliyor. Elbette sizin iş hayatındaki tecrübeleriniz daha fazladır ve ne işe elinizi atsanız yaparsınız... :)

Sevgilerimle

ŞEKER dedi ki...

kumaş bez kesinlikle ve kesinlikle taraftarı olduğum bir konu ama şu yıkayıp getyirme işi bana göre değil. o insanlar gelene kadar nasıl muhafaza edilecek, onlara ne şartlarda verilecek, onlar bize nasıl getirecek? en önemlisi de acaba gelen bez bizim çocuğun mu yoksa başkasının mı. dolayısıyla şu evlşere servis işine hayır diyorum :)

bademcafe dedi ki...

merhaba tanya,

benim de henüz çocuğum yok ama olursa ben de kumaş bez kullanmayı düşünüyorum. ancak bunun kiralanması ve servisini kullanmayı düşüneceğimi sanmıyorum. kendim yıkayıp kurutmayı tercih ederim. sucum suyu 3 saatte, kargocu 6-7 saatlik bir zaman aralığında, kuru temizlemeci ise 3 kere telefon etmeden bir şey getirmiyor, her gelen servisin "kaza yaptık abla valla ondan geç kaldık" demesinden bahsetmiyorum bile. kendimi kucağımda bezi dolmuş ağlayan bir bebekle temiz bez beklerken hayal edemiyorum :))

nedense bu postu okuyunca aklıma bunlar geldi, ama keşke mahalle mahalle güzel çalışan çamaşırhaneler olsa da biz de evdeki çamaşır makinası, kurutma makinası yığınından kurtulsak...

Tanya's dedi ki...

Sevgili Esra,

Evet kumaş bez ekonomikte, dediğin gibi deterjanla falan ara kapanmıyor heheh. Bayağı bir mailyet.

Disposable kadın pedi bende kullanıyorum uzundur. Amcak baby neo değil yine oğlanda cok memnun olduğum babynap ürünlerini kullanıyorum şiddetle tavsiye ederim.

Tanya's dedi ki...

Sevgili Zeynep,

Aslında iş olarak düşünmüyorum, sadece okuyanların fikrini merak etmiştim, hani yazıyorum çiziyorum, acaba kullanan olur mu diye, ve gördüğüm şu ana dek, so far so good.

Bak ikinci bebekte düşünürüm diyorsun ya, bayılıyorum işte.

Tanya's dedi ki...

Sevgil iBerceste,

Evet evet aslında coğu anne senin gibi düşünüyor, o yüzden böyle bir soru sordum ben. Son derece de normal karşılıyorum ben de.

Ahahaha..siyahı cok sevmiştim ama ben, bakalım ne yapabiliriz.

Ankete gelince, yahu ben cok soğuk buluyorum anketi, yorum yanıtlamayı da seviyorum aslında. Daha sıcak sanki.

Tanya's dedi ki...

Sevgili Zeynep,

Gözlemler tam yerinde, anne dediğin takıntılı olur, dünyadaki en önemli varlık kendi cocuğu olur.

Aslında kumaş bez yıkama servisi iş olarak düşündüğüm birşey değil, eloğlu yapmış, bizde kabul görür müyü merak ettiğimden sordum eheheh.

Sevgiler,

Tanya's dedi ki...

Sevgili Şeker,

Elbette hiçbir zaman senin bezler sana gelmiyor, ve elbette anne hijyen anlayışı başka bir noktada, kendimiz için değil belki ama bebekler için delice herşeyi düşünebiliyoruz ya, ben ona bi şaşıyorum ki, kendim dahil hahahyt.

Ama kumaş bezi şiddetle tavsiye ediyorum.

Tanya's dedi ki...

Sevgili Bademcafe,

Ahahahyt, manzara über süper, kucakta poposu kaka dolu bebek, abla kaza yaptık!

Bizim ülkede cok zor bir uygulama zaten, hem geldiğimiz kültürden, hem genişliğimizden, ama olsa güzel olurdu yine de.

ŞEKER dedi ki...

Hmm.. şimdi daha da hayır o zaman. belki bulaşıcı hastalığı olan bir bebek olur. neden böyle bir riske gireyim ki!
ben artık kumaş bez alamam. neredeyse bezi bıraktırmaya geldik :) en başta olsa süper olurdu ama o zaman da bilgim yoktu.
aslında hakkaten şu kumaş bez işine girseniz nasıl olur?

Unknown dedi ki...

merhaba tanyacığım :)çok uzun zaman oldu yazmayalı :( zaten sen de kapamışsın bu surede yorumlara ben uzuldum cunku senınle ıletısımım buradan oluyordu ama sen de haklısın acıkcası...8bucuk ay okuyamadım kımseyı ama senı bır cırpıda okudum bıtırdım :) maşallah aliş harika olmuş allah kem gözlerdem sakınsın sizleri :) ayrıca ben bir anne değilim ama eğer olursam da sensin en büyük örneğim yaptığın herşeyi destekliyorum sonuna kadar her konuda haklı buluyorum ve bu modernliğine bitiyorum inan ki ...anne olan arkadaşım var daha yeni 24 kasımda hep seni söylüyorum :) takipet diye...
istanbuldaydım ama gelip seninle tanışmak nasip olmadı bazı sağlık sorunları sebebiyle
sevgiyle kal ama çok istiyorum sizinle tanışmayı
iyi haftalar...

nesrin dedi ki...

Sevgili Tanya, ben 47 yaşında bir anne olarak (kızım 26 yaşında) çalıştığım halde ki 21 yaşında anne oldum ve kızımı birçok arkadaşım gibi böyle kumaş bez ile büyüttüm. Akşamları işten geldiğimde 2 saatimi bez yıkamaya harcardım üstelik makinemde yoktu ilk bir yılında... insan isterse yapar torun sahibi olduğumda tekrar deneyeceğimi sanırım... en azından bende olduğu sürede ben kumaş bez kullanmayı sizin sayenizde ciddi anlamda düşünmeye başladım... sevgilerimle...

mermaid dedi ki...

evet bu yıkama mevzuu şahane pratik olur. evet mesela ben tek başıma olduğumdan, kurutmam olmadığından henüz bez olayına geçemedim. bakalım önümüzdeki ay durumlara bakacağız. böyle bir hizmet olsa kesinlikle faydalanırdım evet. fakat sorun şu ki; bu işin kanada'da yapılmasıyla ülkemizde yapılması oldukça farklı olur gibi geliyor. hijyen konusunda bizimkilerin yapacağı bu tür bir şeye güvenebileceğimi zannetmiyorum. kuru temizlemeciler, terziler falan hepsi beni delirtiyor. vaktinde alabildiğim bir hizmet çok nadir oluyor. söylenilen deterjan kullanılmayabilir, tam bir temizlik sağlanmadan o bezler insanları gezebilir ve bu konuda denetim, sağduyu, vicdan, yasa, tüketici hakkı gibi sağlam dengeler olmadığından ruhumuz duymayabilir. fırınlardan tiksinip evde ekmek yaparken, bu riski göze almak imkansız geliyor bana. burada yani.

ÇAĞAN dedi ki...

Merhaba Tanya,

Kumaş bez kiralama-temizleme işine bakış açısı subjektif bir değerlendirme. Hani çok genel geçer yorumlara açık değil bence. Çünkü herkesin bir temizlik anlayışı var. Kimi insan başkasının yıkadığı bardaktan bile su içmiyor ya. Bunula ilgilide takıntılı davrananlar olabilir. (Bu arada bununla iligli postunu aradım ama bulamadım.) Türkiyede varsa ve yaygınsa, işletmeyi gider görürsün, içine sinerse evde yıkama ile uğraşmaya değmez. Bu arada ben çamaşır makinasında da bez yıkamanın ne sakıncası olabilir diye de düşünüyorum. 80 derecede mis gibi çıkar. Külotlarımızı yıkamıyoruz makinada. Aynı şey değilmi. Çocuk çiş eğitimi esnasında kaç külot batırıyor bunu her anne bilir. Elde temizleyip makinada yıkıyoruz yine. Tertemizde oluyor. Ve yine tekrarlıyorum senin bu postunu okuyan kaç kişi hazır bez ile büyüdü ve kumaş bezin zararını gördü. Hazır bezlerin kanserojen olduğuna gelinceye kadar, çocuklarımızın poposunda yaptığı kırmızılıklar bile yeterli bence. Sonuçta sanayiden geçen herşey doğallığını kaybediyor. Üstelik biz şanlı anneleriz. Neredeyse herşeyi makinalar yıkıyor.

Kumaş bez temizleme şirketleri türkiyede varmı diye soracağım şimdi sana, bana hazırlık olsun diye :)

Aliş'inle bol güneşli günler.
Teşekkürler.

Adsız dedi ki...

2.bebeğim yolda, kesinlikle kullanırdım,varsa böyle bir düşünce seve seve dahil olurum :) bu sefer kararkıyım kumaş bez kullanacağım.

Tanya's dedi ki...

Sevgili Burcu,

Ah umarım şimdi iyisindir, keşke görüşebilseydik.Mail atabilirsin iletişim için.

İltifatlar ve Alişe güzel sözler için teşekkür binlerce.

Sevgiler,

Tanya's dedi ki...

Sevgili Nesrin,

Bizim sizden öğrenecek çok şeuimiz var o zaman:)) Ben ancak araştırıpğ kumaş bez kullanmaya karar verdim, yeni nesil anneler tembel zira. Hazırı varken kumaş nesi diyorlar.

Torunda kullanmanıza ise bayılırım.

Tanya's dedi ki...

Denizkızım,

Elbetteki bizim hijyen anlayışımızla onların ki farklı ve vicdan sağduyu falan onlar bide yok.

Uygulamada çok zor bir çözüm ortaklığı olacağının farkındayım aslında, ben bile düşünebilirdim, dediğin gibi bakkaldan su gelmiyor eve,bu bezler trafikte sıkıştım abla ile nassıl gelir bilmiyorum.

PS-Eve kurutma almanı öneriyorum, itiş kakış bütcede yer açi eğer kumaş beze niyetliysen.

Tanya's dedi ki...

Sevgili Çağan,

ELbetteki herkesin hijyen anlayışı çeşit çeşit renk renk hehehe. Genel gecer kuralları olmadığını da biliyorum. Ben bezlerimi makinede yıkıyorum, 80 değil 60 derecede üstelik, markanın önerisi üzerine, sadece ayrı bir deterjanı var, kurutma da var. Bitti gitti.

Konuya ilşkin postum:http://tanyasecil.blogspot.com/2010/11/yine-kumas-bez-taa-buralardan.html
Yıkama servisi linki bu postun içinde ama kolaylık açısından:http://www.comfycotton.ca/index.cfm?ID=77

Burda böyle bir işletme var, ama kullanıma kapalı hepinizin yazdığı sebeplerden ötürü, bende o yüzden merak ettim zaten, yoksa bu işe atılasım yok benimde hehehe.

Babynap markası aynı zamanda çamaşırhane de kurmuş ama Türkiye daha buna hazır değil.

Sevgiler kocaman

Tanya's dedi ki...

Sevgili bir annenin paylaşımları,

İkinci bebekte mutlaka kumaş bezi öneririm.

Sevgiler,

Tanya's dedi ki...

Sevgili Şeker,

Arada spama düşen yprumu atlamışım, yorumlaro yanıtsız bırakmayı hiç sevmem ehehe.

Deterjanlar bu bulaşıcı hastalık riskini ortadan kaldıran korumayı içeriyor, ama bizim annelerin titizliğinin bir koruması yok ehehe.

Bu işe girmekse tam delilik olur,yorumlara baksana.

Sevgiler kocaman.

Unknown dedi ki...

Benim de henüz bir çocuğum yok halikazırda.
Ama olursa kumaş bez kullanacağım kesin.
şimdiden ateşli bir şekilde savunuyorum bana manyak diyenlere karşı.
Ha ama kiralamak ya da dışarıda yıkatmak bana göre değil.
Hem doğaya zarar vermemeliyim hem de bütçeme.
Bir de bu ''ama deterjan çok gitti, su parası dağları aştı'' tarzı yorumların bahane olduğunu düşünüyorum.
yıllarca ama yıllarca 500 yıl yok olmayacak plastikten bahsediyoruz burda.siz, çocuğunuz, torununuz ve devamı soyunuz yok olmuş olacak ama o bez orda duracak.
her geçen nesile daha büyük bir pislik kalacak.
ben suyumu idareli kullanırım,
gider gliserin mliserin alır kendi deterjanımı yaparım, sabun rendelerim ama hergün en az 5 tane plastik bombayı doğaya bırakamam.
Bu konunun çok ateşli bir savunucusu olduğumu söylemiş miydim? :)

ŞEKER dedi ki...

bence hiç öyle demeyin. biz mesela eşimle hep özeniyoruz y.dışındaki cam, kağıt, çöp ayrışımına. geçenlerde belediye dağıttı bir poşet ve cam ve kartonları koyun diye. o kadar mutlu olduk ki. poşet doldu ve kapıcıya verdik. ne oldu dersiniz. çöp konteynırına aynen atıl dı ve o poşetin de devamı yokmuş.
bizim gibi daha duyarlı olanlar da var. artık herkez organik manyağı oldu. mutlaka bezlerin taliplisi çıkacaktır. reklam için de elimizden geleni yaparız.
çoğu fikrinize katılmamakla birlikte bu bu düşüncenizde yüzde yüz yanınızdayım :)))

su dedi ki...

Sevgili Tanya,
benim bir çocuğum var hazır bez kullanarak büyüttüm onu, daha önce duymuş olsaydım yıkanabilir bezlerden kullanırdım kesin, ama kendim yıkamak şartıyla.
yorumlarda kurutma makinası kullandığından ve tavsiyelerinden bahsetmişsin, kurutma makinalarının çevreye verdiği zararda hazır bezlerle aynı oranda bence, kesinlikle enerji tasarrufu nedeniyle çamaşırların güneş ve rüzgar ile kurutulması gerekmiyor mu?
önceki postlarında klimanın zararları nedeniyle doğal yollarla serinlemeye çalıştığını hatırlıyorum peki bu çelişki???
tamam büyük rahatlık ve evet bütçeden küçük bir parça ile şahane bir kurutma makinası sahibi olabiliriz bunu bizde biliyoruz ama hadi sen kullanıyorsun bari başkalarına tavsiye etme, ne kadar az kişi kullanırsa o kadar iyi çünkü...

Tanya's dedi ki...

Sevgili Banyosuyu,

Oooo ne güzel ateşli savunucular, zira herkes amaaan kağıt bezi doğaya sallarım, kurutma kullanmayayım diyen bide zihniyet var,

Samimiyetine bin teşekkür.

Tanya's dedi ki...

Sevgili Şeker,

Çöp ayrışımı ve dönüşümü için belediyenin özel aracları var ve olar haftanın bir günü gelip alıyor, apartman yönetiminin belediye ie anlaşması gerek. Yöneticinizle konuşursanız bunu organize edebilir.

Organik manyaklığı ise almış başını gitmiş ama ben en azından hem bezlerdeki kansorojenden korulyalım bebeğimizi hemde cevreye mini bir katkımız olsun istiyorum.

Tanya's dedi ki...

Sevgili Su,

Sapla samanı karışıtırmamak gerek bence,o zaman evimizdeki bulaşık, çamaşır makinelerini ve buzdolaplarını da kullanmayalım.

Ben teknolojinin bana sunduğu ve cevreye zarar vermeyen herşeyi kullanırım, benim kurutma makinemin filtresi içinde, dışarıya kirli hava vermiyor.

Üzgünüm ama bebek bezlerini keyifle sokaklara atıp kurutma makinesinin zararından ahkam kesen ebeveynleri inandırıcı bulmuyorum ben!

O yüzden de kurutmayı şiddetle tavsiye ediyorum zira aralık ayında bezi kurutacak bir güneş tanımıyorum ben, ama hazır bezleri sokaklara gönül rahatlığı ile atanları tanıyorum.