Cuma, Şubat 10, 2012

Bilen varsa beri gelsin!

Birkaç sabahtır gördüğüm ve kafamı kurcalayan bir konu var. Belki anne olduğumdan artık algıda daha seçiciyim de denebilir.

Devlet hepimizin arabalarına emniyet amaçlı olarak 12 yaşına kadar çocuklarımız için araba koltukları mecburiyeti koydu ya, aynı mecburiyet anladığım kadarı ile çocukların okul servislerinde yok, çocuklar balık istifi okula gidiyorlar.

Ben sabahları bir yuva servisi görüyorum, minnacık çocuklar, öylece duruyorlar koltuklarda, durabildikleri kadar, ama acil durumda ne olur bilmiyorum. Üstelik bildiğim kadarı ile de bu servisler ucuza da almıyor yavruları evden.

Bizim gözümüzden sakındığımız, başlarına en küçük bir şey gelse ortaya canımızı koyduğumuz bu minikler gerçekten bu şekilde mi gidiyor yoksa benim gözlerim yanlış mı görüyor sabah sabah?

Bilen varsa beri gelebilir mi?

Ben şu koltuklardan koyulmasını talep ediyorum. Toplu alımlarda indirim bile yaparım ehehehe.

24 yorum:

Hülya Cinsçiçekçi dedi ki...

bizim kreş servisinde her koltukta kemer oldugu halde çocukları bağlamıyorlar. ben ilk başlarda "bağlıyorsunuz değil mi? " diye kreş ablasına anzikçe sorarken bir gun tepema ttı. soforun yanında kıçının yarısı boşta giden bir kız çocugu gordum. hemen okulu aradım. açtım ağzımı yumdum gozumu. " ben 5 kmlik yere giderken bile oto koltuguna bağlıyorum, siz kemer bile takmıyorsunuz. herrrkesin çocugundan siz sorumlusunuz. gonul ister ki hepsini bağlayın ama kimseninki bağlanmıyorsa bile tuna'nın kemeri bağlamnsın lutfen" dedim. o gunden beri servis soforunden elemanına hepsi bana gıcık ama en azından kafam rahat

Tanya's dedi ki...

Hülyacım,

Gördüğüm doğru yani. İnanamıyordum sabahları, benim canımı taşıyacak, cebimden dünya para alacak ama balık istifi.

Çok iyi yapmışsın bende olsam yaparım, yapacağım.

Adsız dedi ki...

Daha beterini anlatayım kızımın sınıfından servisle giden ögrenciyi servis unutup gitti bizim eve yakın diye ben alıp götürdüm veliyede servisin unuttuğunu söyledim olsun dedi veliler duyarsız olursa servis şöförüde kafasına göre takılır ana babanın düşünmediğini elin adamı düşünürmü ayrıca kızımın özel durumu nedeniyle gittikleri gezilere bende gidiyordum servis şoförleri araçları çok hızlı kullanıyor ışık falanda umurlarında değil ben servise güvenip çocuklarını gönderenlere şaşıyorum sultan

Nana dedi ki...

Tanya Ablacım,
servisi kullanan adam kemer takmıyor. Kendi hayatını, güvenliğini önemsemiyor ki bu adam daha ne olsun yani...

gunduz68 dedi ki...

bazı şeyler ne kadar iki kapaklı dimi...sadece bizim arabalarımızda kaza tehlikesi varya...bir de koltuk firmalarının sahiplerini hissedarlarını falan bi araştırmak lazım....

Tanya's dedi ki...

Sultan,

Mesaj alındı, çocuğu servisle bir yere gönderemeyeceğim. Zaten bu servisleri gördükçe fenalaşıyordum, tuz biber oldu.

Gönülden de söyleyeyim, ben insana bu kadar önem verilmeyen bir memleketten de feci bunaldım.

Tanya's dedi ki...

Nana,

Hof, gördüklerimin yanlış olması için neler vermezdim yahu.

Hepiniz tuz biber ektiniz.

Belki baba götürür oğlanı okula ehehehe.

Tanya's dedi ki...

Gündüz68,

Bu kanun çıktığında aynı şeyi düşünmüştük, birileri zengin olacak diye.

İki kapak falan dedin de aklıma geldi, bu iş sadece evladını servisle gönderen ana babaya kapak olmuş.

füsfüs dedi ki...

bizim serviste her çocuğun kemeri var ve mutlaka bağlanıyor, hatta servis ablası kemeri takana kadar şöför asla hareket etmiyor, ve araç durmadan önce asla kemerler çözülmüyor. ama araba koltuğu kemeri gibi değil tabi, sadece bel kısmından tutan bir kemer var. ben sizin gördüğünüz servislerde böyle kemerler olduğunu (ayakta ve balık istifinde kemer bağlanmış olma olasılığı pek yok gibi gerçi), dışardan farkedilmediğini düşünmek istiyorum. diğer türlü hele istanbul trafiğinde çok kötü.

sed dedi ki...

aaa çok iyimiş ya! bundan 22 yıl önce okul servisinde geçirdiğim trafik kazası hayatımda bir devrimdi benim için o yılın sansasyonu olmuştu! biz ailece verdiğimiz çabayla sadece okul servislerinin E-5 vb. yollardan okullara çcouk taşımalarını yasaklatabilmiştik!
benim kırık 2 bacağım, yüzümdeki faça, okul hayatımdan kaybettiğim 1 yıl, ailemin maddi ve manevi kaybına ancak bu kadarı işte layık görüldü ve hala okul servislerinde çocuklar şuursuzca gidiyor.
evet çocuklarınız allah'a emanet. beni nnem babam götürüp getirdi okula ta üniveriteye başlayana kadar. nasıl bir tecrübe edinmişler anlayın yani ve memleket hala aynı yerde 22 yıl sonra bunun yapılıp yapılmamasını konuşmak ne tuhaf!

Nana dedi ki...

Tanya Ablacım mesela bak ebeveynler çocuklarıyla beraber toplu taşıma araçlarını da kullanıyorlar. Haliyle o çocuk ya annenin kucağında oturuyor ya da işte cam kenarı koridor tarafı falan fark etmez koltukla annesinin bacakları arasında ayakta duruyor. Halk otobüsü/iett daha mı güvenli yolculuk açısından da onlarda en azından 1 tane de olsa çocuk koltuğu yok? Metrobüslerde örneğin... Şu gri olanlarda tekerlek üstünü bavul/çanta koymak için değerlendirmiş adamlar. İnsanlar da haliyle oturuyorlar oraya. Mesela o bölümlere çocuk koltuğu entegre edilemez mi? Tren, metro, tramvaya hiç değinmiyorum bile...
gunduz68'in de dediği gibi gerçekten de iki kapaklı bir durum.

maslahatgüzar dedi ki...

Benim artık bunlardan bi tane almam lazım ama henüz araştırıp taraştırmadım. Ana kucağının süresi doldu, yavrucağın ayaklar bir metre dışarıda, güvenliği de meçhul zaten. Bu fena görünmüyor, önündeki bar filan.

Tanya's dedi ki...

Füsfüs,

E o zaman siz şanslı azınlıksınız ben şimdi bakıp duruyorum daha emniyet kemerlisini bile görmedim:(

Tanya's dedi ki...

Sed,

Ya biliyorum senin servis kazasını ve sana arta kalanları bu işten ve maalesef 22 yıldır aynı tas aynı hamam, hepimizin araçında olma zorunluluğu olan koltukları geçtim, emniyet kemeriyok yahu.

Bizde kendimiz getirip götürürüz:) yaşasın baba!

Tanya's dedi ki...

Nana,

Yaa birde o durum var, devletin aracında yok ki servisinde olsun okulun.

Tam kapak yani olay.

Tanya's dedi ki...

Maslahatgüzar,

Aman diyeyim hemen al bence.

Eğer bu modelibeğenirsen benim sitede satıyorum da. İndirim de yaparım:)) Şaka bir tarafa nereden alırsan al ama al. Çok mühim.

İçimden Geldiği Gibi dedi ki...

Ne ilginç,bunlar ilgi alanımıza girmeyen konulardı.Çocuk olup büyümeye başlayınca ister istemez dikkat etmeye başladık.Burada da durum aynı,geçen haftalarda konuyla ilgili pek çok servis şoförüne ceza kesilmiş.Hürriyet Ankara'da yazan bir haberdi.

Tanya's dedi ki...

İçimden geldiği gibi,

Çocuk okken dikkat bile etmezdim, okul servisleri ile tek ortak noktam aynı saatte çıkmamaya çalışmaktı:))

Ama durum vahim burlarda da.

fatma artan dedi ki...

Sen yazana kadar hiç dikkatimi çekmemişti. Çocuk olduktan sonra hakikaten daha bir duyarlı oldum. sesimizi duyurmak lazım. Ankara da ceza kesildiğinden bahsetmşler ama habersiz ve umursamaz çok kişi var.

Tanya's dedi ki...

Fatma,

İnsan anne olunca tüm algısı değişiyor, bizim içinson derece kıymetli olan evlatlarımıza biraz da bu işten para kazananlar kıymet versin isterdim ben.

Ceza..hmm..burda da vardır ama uygulandığını sanmıyorum ben.

füsfüs dedi ki...

daha yazacaktım aslında ama yorum onayı olunca bekleyeyim demiştim. öyle baaak bizim okul çok iyi gibi yazmak istemedim aslında. orta halli bir şehrin normal bir okulu aslında bizmki, öyle süper lüks vs. bir yer değil. biraz vicdan biraz sorumluluk hissi sanırım bazı şeyleri farklı kılan. umarım sevebileceğiniz gözünüz kapalı güvenebileceğiiz bir okul bulursunuz alişe:)
sevgiler

Tanya's dedi ki...

Füsfüs,

Okulu bulduk şimdilik, eve en yakın okul:))) Babası götürüyor ben götürüyorum şimdilik servislere hayır! Burda vicdan sorumluluk yok Füsfüsüm:(

Adsız dedi ki...

biz de eşimle bu durumu çok sorguluyoruz. özel arabamızda oto koltuğu mecburi ama daha fazla kullanılan okul servisi, hatta minibüs, otobüs gibi ulaşım araçlarında böyle bir zorunluluk söz konusu bile değil. biz de birileri bu işten para kazanıyor galiba demiştik.
sevgilerimle, aynur.

Tanya's dedi ki...

Aynur,

Valla birileri fena kazanıyor ama bizler her zamanki gibi kaybedenleriz.