Pazartesi, Haziran 27, 2011

Ergen dejenerasyonu.

Konsere gittik ya biz Cuma gecesi..çok keyifli bir konserdi bizim için. Ama gördüklerim beni biraz dehşete düşürdü.

Ergenlerin cinsellik konusuna yaklaşımlarını görünce ya ben geri kafalıyım ya bu ergenler uzaylı dedim. Benim kitabımda mesela grup seks yazmaz, ama o gece oradan hep birlikte sabahın ilk ışıklarına dek fingirdeyecek en az 3 tane 3'lü grup gördüm ben, yaşları 14 ila 16 arasında. Üstelik hepsi sarhoşluktan ayakta duramaz haldeydiler.

Sonra düşündüm, anne babaları yok muydu bu ergenlerin? Veya artık özgürlük 14ünde sevişmeye başlayıp artık 20lerinde de her türlü şeyi tadıp dejenere olmak mıydı?

Bu sarhoş ergen ekibi illaki bir evde sabahlayacaklardı, kapıyı açan bir kız annesi..hii evladım bu ne hal? demez mi mesela. Evet biliyorum, hepimiz gençken birsürü şey yaptık, ama bunlar daha çocuktu yahu, ve bu gerçek beni ürküttü, hemde çok fazla.

Kız veya erkek farketmiyor benim için, her ne yapılacaksa nezaket cercevesi içinde yapılmalı, efendice, insan gibi.. Ve kendini tüketmeden...oysa ben o gece orada çok fazla tükenmiş çocuk gördüm..kadın ve erkek olamadan.



Yukarıdaki karikatür hakikaten karikatür oldu artık.

24 yorum:

Adsız dedi ki...

Tanya Ablacım bu artık maalesef ki anormal karşılanamıyor çünkü dediğin gibi "geri kafalı" sana sunulan en güzel sıfatlardan sadece biri olabiliyor. Mesela ben şunu merak ediyorum: Oraya gelmiş bu yaş grubundaki gençlerin kaçının ailesi konsere gideceklerini biliyordu? Kaçı ailesiyle hiç sorun yaşamadan bu konsere izin alabildi? Bunu şundan merak ediyorum benim oturduğum sokakta 6 tane cafe var. Bakkala bir yere giderken içeride olan biteni ister istemez görüyorsun ve "4 duvar diye bir şey var yahu!" dediğim çok olmuştur. Bir de okul zamanı öyle çok anne görüyorum ki gelip o kızlarını sürüye sürüye dışarı çıkartan. Babamın bir lafı var ama doğrudur ama yanlış bilemem ama ona göre doğrudur der ki "sen çocuğunun peşine düşmezsen kimse senin çocuğunun peşine düşmez." Belki bu doğrudur, belki de başkalarına karşı bu kadar duyarsızlaşmamızın acı gerçeğidir.
Evet herkes bir şeyler yaşayacak ben de buna bir şey diyemiyorum ama yaşadıkları şeyden 3-5 sene sonra pişman oldukları zaman işte o zaman onun geri dönüşü yok. Ellerindeki seneleri, sahip oldukları ilkleri öyle çok miktarda sanıyorlar ki harcarken de bir o kadar cömert davranmalarında sanırım tüm sorun.

Adsız dedi ki...

Nana,

Halbuki ilkler ne kadar kiymetlidirn nasilda ozeldirm o anlari bu kadar hizli harcamak ne kadar dogru bilemedim ben, ama durum cok uzucu.

Baban dogru soylemis, ben merak eTtim o gencleri, ve muhtemelen biri ikisi asiri alkolden saglik cadirindaydi biz cikarken konserden.

Sonuc: akil yasta degil bastadir!

Operim:)

Adsız dedi ki...

Nana,

Ahahahayt, yukaridaki adsiz yorum benim:)
Tanya

özlem hanım dedi ki...

yaşlandık biz tanyacım kesin.. görüyorum ki benden bikaç yaş küçük insanlar tarafından bile zavallı romantik seks hayatım büyük bir başarısızlık olarak tanımlanabilir. aids 90larda coştu ama yeni bir dalga daha mı geliyor diye endişelenesim var. çocukların ceplerine ilkokula başladıklarında prezervatif sıkıştırma devri galiba

Adsız dedi ki...

Canım Tanya'm
Bu yazı habire sana saldıran seni eleştiren örümcek beyinlere kapak olsun... Kadriye

Tanya's dedi ki...

Özlem hanim,

Özlemisim yahu ehehe.

Sorma, bizi söylemiyorum bile ehehe.

Ben oğlanin cebinde prezervatif bulsam naparim acaba?

Hiy..düsünme yeteneğim error verdi su an!

Tanya's dedi ki...

Kadriye,

Ben herşeyin aşirisini zararli bulup, elestiriyorum, ama anlayan. Bu konuda aynen öyle.

Hahahyt..kapak mi? Olsun valla, ama ders için!

Özlem dedi ki...

yok ne sen yaşlanmadın , ama gençlik aldı başını gidiyor .
ben bunu çok öncesinde çalıştığım yerde gözlemliyordum anne babalar çocukların her isteğine boyun eğiyorlar her istediği en son model telefonları aldırıyorlar .sonra bunlar üniv gidince daha da zıplıyorlar kendilerini sudan çıkmış balık misali rahatlığın en üst seviyesindeler ...
yürüyüşleri bile değişiyor sanarsın ki geçtiği kaldırım değil podyum mübarek......
günümüz genç kızları maalesef bu yoldan gidiyor:(

Tanya's dedi ki...

Özlem,

Ben bunların Üniversite halini hayal dahi edemiyorum. Her istekleri yapılan cocuk bir noktadan sonra kendini tüketmeye başlıyor, zannederim gldiğimiz nokta da o.

Yol fena..

ÇokBilmiş dedi ki...

Kültürel açıdan ABD'yi takip ettiğimizi düşünüyorum. Oradaki gençler arasında da grup seks çok normal karşılanıyor. Grup seks zaten sarhoş olmadan yapılabilecek bir şey değil. Bizimkiler şimdilik alkolle sarhoş oluyorlar ama ABD'de de olduğu gibi bizimkiler de hafif uyuşturuculara başlarlar yakında.
Sonra olacak olan da ABD'deki gelişim gibi: Anneler "homeschooling" yapıp çocuklarının diğer ergenler ile iletişimini kesmeye ve çocukları olabildiğince dine yönlendirmeye çalışacakalar. Bu akımın sonucu ne olacak henüz bilemiyoruz. EV okulu ve kilise okulları mezunu çocuklar yeni yeni üniversitelere gitmeye başlamış ABD'de de.
Ama dön dolaş insanlığın varacağı nokta: Orta yolu bulmaktır neticede.

^zeynep^ dedi ki...

karikatur yaziya cuk diye oturmus... kiz erkek ne farkeder ki? edep herkese gerek.

SİYAH ULAN! dedi ki...

iyi diyorsunuz hoş diyorsunuz da, bilgisayar kullanma yaşının 2-3e düştüğü; internet, tv gibi mecralardan her dakika "amerikan kültürünün" empoze edildiği bir ortamda böyle bir değişimin (ya da sizin deyiminizle yozlaşmanın) olması kaçınılmaz

Tanya's dedi ki...

Cokbilmis,

Yakinda homeschoolingin onculeri arasina girebilirim ben o zaman! Kabus gormektense uyanik kalmayi yeglerim.

Ama birtek ben miyim boyle dusunen onu da kestiremiyorum gorduklerimden sonra.

Uyusturucu meslesine deginmissin cok haklisin, bizde henuz yasinin cok miniklere inmedigini dusunuyorum, ama sadece alkolle buralara geliyorsa ergenler, oralari dusunmek dahi istemiyorum.

Dedigin gibi, bir orta yolu bulmali.

Tanya's dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Tanya's dedi ki...

Zeynep,

Edep ya..neredeyse unuttugumuz bir kavram bence ve herkese gerekli, kiz oglan ayirmadim o yuzden bende.

Tanya's dedi ki...

Siyah ulan!

Devlet buyuuklerimiz yasaklarla bunun omune gecmeyi dusunduler ya..yirttik mi o zaman?

Yozlasma yerine dogal surecin takip edilmes taraftariyim ben.

beybii dedi ki...

tırstım,
biz niye yapmadık, bızım zamanımızda da yokmuydu? o kadar kotu bı zaman degıl mıydı? bunlar o genclerın sevgısızlıgı,arayısları,aıle terbıyesınden,ılgısınden uzak oldukları ıcın yasadıkları seyler olamaz mı?
bız cocuklarımızı en ıyı sekılde yetıstırmek,farkındalıkları en erken yasta olusmasını saglamak,ahlaklı,egıtımlı,özgüveni saglam cocuklar yetıstırmek ıcın anne-baba yız,cevre cok onemlı tabıkı ama cocuga verılen
harbi degerlerle en azından erken yaslarda,ıstemedıklerı seylerı yapmaz ve karsılasmazlar umarım.

Çileksuyu Sibel dedi ki...

Tanya'cim aynen burda da oyle.Edep yok,12-13 yasinda sexe baslaniyor,ne anliyorlar anlamiyorum ben o yaslarimi dusundukce.Bu zamanda cocuk sahiobi olmak beni korkutuyor,tabii ki cocuklar bizim yansimamiz ama yine de korkuyorum ben.

Tanya's dedi ki...

Beybii,

Elbette bizim zamanımızda yoktu o ahahaha..annem alırdı valla ayağının altına o olurdu zaten.

Sanırım dejenerasyon ailede başladı biraz biraz, çocuk bana ilşişmesin de ne hali varsa görsün mantığı ile, cocuklar tek başlarına yaşamaya mahkum, elbette bazı aileler tanıyorum, çocukalrı gayet efemdi, terbiyeli, sevgilileri de var ama gözüne sokmuyorlar indanın, akademik başarıları da yerinde.

O diğer aile türü dediğin sevgisizler, e be kardeşim saldım bayıra mevlam kayıra yapacaktın da neden getirdin o masumu dünyaya?

Tanya's dedi ki...

Sibelcim,

12 yaşında ben daha sadece çiş yapmaya yaradığını sanıyordum öyle diyeyim ahahahyt..

Bak ben korkmadım yaptım bir tane, yansımamız oldukları konusunda çok haklısın..bende oğlanı kendim gibi yetişireyim istiyorum..ama büyük lokma da yutuyorum.

zeya dedi ki...

Tanya onların üniversiteye gelmiş hallerini ben çok iyi biliyorum :):) biz o yaşlarda safmışız :) Ama hepsi öyle değil her aile aynı değil. Bence iş ailede bitiyor. Doğruyu yanlışı kendi bedenine saygıyı öğretebiliyorsa aile o zaman pırış pırıl gençler yetişir.

öptüm

Adsız dedi ki...

mrb tanyacım
ben 26 yaşında evlendim 28 yaşında da anne oldum benim annem 18 yaşında evlendi 28 yaşında son çocuğunu doğurdu
annem bize babamla olan nişanlılık dönemini anlatırdı bana çok uzak bir zamandan bahseder gibi olurdu
babamın elini tutamayışından yanında yemek yiyemeyişinden falan ben uslu hanım bri kız olarak büyüdüm üni. gidince eşimle tanıştım evt annemden babamdan aldığım terbiyeyi hiç unutmadım ama ben de erkek ark...8şimdiki eşim) sonuna kadar olmasa da bi şeyler yaşadım ama hep annem ve babamı düşündüm ya duysalar ya beni burda görseler:)) hatta ileri gider ben burda deprem olur da ölürsem annem babam arkamdan ağlamaz herhalde derdim ama benim ir özürüm vardı seviyodum ve züveniyodum yaşadıklarımın hep sonuna kadar arkasında oldum ve yanılmadım hislerime engel olamadım ama utnamayı da bildim eksik söyledim ama yalan söylemedim benim oğlum var ama kızım da olsa farketmez onlara önce bedenlerinin ne kadar kıymetli olduğunu öğreticem kimse onları 3 kuruşluk zevke alet edemeyecek kadar kıymetli
ben seni yazılarını çok seviyorum özel bir insan çok dolusun bir anne olarak seni hep örnek alıyorum evt korkma çocuklarımızı iyi bir gelecek bekliyo çünkü onları bizim gibi sürekli gözlemleyen sürekli gelişmeye çalışan ebeveynler yetiştiriyo
sevgiler
sema

Tanya's dedi ki...

Zeyacım,

Şüphesiz elimizden geleni yapacağız. Bu örneklerin yanı sıra bir sürü de pırıl pırıl genç olması beni ümitlendiriyr zaten.

Tanya's dedi ki...

Sema,

Bende zaten hepimizin birşeyler yaşadığını, yaşadıklarımızın arkasında durduğumuzu söyledim, anne ve babana ne mutlu..böyle bir evlat yetiştirmişler.

İnsan bedeni çok kıymetli, kolayıyla kamuya açılmamalı bence de.

Ve güzel sözlerin için bin teşekkür, biz anne baba olarak elimizden geldiğince iyi bir adam yetiştirmeye çalışacağız..bu işin kızı erkeği olmaz..