Çarşamba, Kasım 04, 2009

Hamilelikte Yoga



Benim şahsi fikrim hamilelik yogası diye birşeyin olmadığı..bunun tamamen ticari olduğudur...zira hamileler ve cocukla ilgili herşey sömürüye çok açık...o yüzden başlığı Hamile yogası olarak değil Hamilelikte Yoga olarak attım..içimdeki anarşist mi çıktı ortaya ne hehe...sevgili duymasın...ben uzundur yoga yapıyorum..kendime göre de yogayı hayatımın her alanına sokmaya gayret ediyorum..yogayı yapmaya değil..yaşamaya gayret ediyorum..Hocamın hep dediği gibi kırmızı ışıkta artık sinirlenmiyorsanız olmuşsunuzdur...öyle uçalım..kaçalım beklemiyorum..bu kadar dünyevi yaşarken..

Uzun lafın kısası..doktorum ve hocamın uzun itişmeleri sonucu hamilelikle birlikte ara vermiş bulunduğum yogaya 3 ayı tamamlayınca başlamama karar verildi...şimdi çok mutluyum..keyifliyim..hamile sınıfına girmiyorum..her zaman girdiğim sınıflara giriyorum...gözüm hocamda olmak kaydı ile göbeğimi sıkıştıran asanalardan..çok fazla esneme gerektiren asanalardan 7. aya kadar uzak durarak..özellikle nefes tekniklerine ağırlık vererek ve yüz üstü yatmayarak yapıyorum yogamı...her zaman hissettiğim gibi de son derece dingin ve huzurlu hissediyorum..ve eminim ki bunu içimde oluşmakta olan yeni beden de hissediyor..öyle ki bebeğin ilk hareketini bir yoga dersinde yere uzandığımda hissettim..mutluluğun tarifi yok elbette..

Yoganın hamililiğe desteği özellikle bedenini esnetmekte zorlanan hamilelerin esnekliği görmeleri..normal doğum yapmayı düşünen anne adaylarının nefes tekniklerini öğrenmeleri ve bunları doğumda kendilerine faydalı olabilecek şekilde kullanmayı öğrenmeleri..ve en önemlisi pelvik kaslarına hakim olmayı öğrenmeleri..ve yine normal doğumda bu hakimiyeti kullanabilmek...

Öte taraftan yoganın enerji vericiliği..çakralar üzerindeki etkileri..bireyi kendiyle barıştırması...ulaşacağı yere yol olması hamilelikte anne adayının kendini daha zinde..dingin.süper üstü hissetmesine faydalıdır..farkındalığın artması bebek ile olan iletişimi güçlendirirken..dinginlikte hamilelikte yaşanan hezeyanları en aza indirir.

Yukarıdaki fikirler tamamen kendime ait olup içlerinde biraz anarşist kıpırdanmalar barındırmaktadır...Hocam sürçi lisan ettim ise affola.

PS- Bu arada hamilelikteki baş danışmanımı aradım..yahu herkes bir doğum kursu peşinde...bebek bakımı kursu derdinde..ben öylece duruyorum sadece yoga yapıyorum dedim..güldü bana uzunca..bırak o işleri..vaktin varken bebeğin ilk yılı ile ilgili kitap oku dedi..hamileliğe bir etkin yok ama bebek geldiğinde aklında kalan en küçük bilgi kırıntısı sana kurtarıcı olucak..ve sadece yoga yap..nefes çalış dedi...okumaya başladım...what to expect serisinin bebeğin ilk yılı ile ilgili olanı...birde elbette baş danışmanın "Bebeğimin ilk yılı" kitabı...Şİmdiden Baş danışmana kocaman bir kucak ve teşekkür.

44 yorum:

Sedeliko dedi ki...

:SS
ne zor işler ya!
göbeğin şişince işler tamam sanıyosun meğer göbeğin şişmesi iş değilmiş!
Tanya Herşeye Karşı - çarşıya aldırıcam seni:)

pinarbk dedi ki...

Tracy Hogg oku. Mucize çözümleri var.

Ghanima dedi ki...

sed doğru söylüyr zor işler ama kıpırdanmalar eminim harikadır

Özgür Turan dedi ki...

Ah o içerdeki yoga sınıfına da ayrı bir huzur getirir eminim ki. Yogayı günlük hayatın içine sokmak konusunda ise tamamen katılıyorum. hatta sadece bu konuda yazmak istiyorum biara. Ama burada hocaların yönlendirmeleri, bilgileri muhteşem. yahu nefes yapsan o bile yeter sana şu 9 ay. kurs murs hikaye.

ELÇİN'İN YERİ dedi ki...

geçen haftagördüğüm yüzüne gelen huzur annelik çok hoşuma gitti :)

tracy teyzeyide unutma...iyi çözümleri var :)

ah umarım o karnında hissettiğin mucizeyi bende hissederim..bir gün

Unknown dedi ki...

merhaba tanya ,şimdiden bebişin huzurlu biir yaşamı olacak belli oldu :)
birşeyler sormak istiyorum size yoga ile ilgili...evde yapmak istiyoruz kardeşimle ve buyuk sehırlerde olmadıgımız için kurslara gitme şansımız yok şimdilik evde nasıl yapabılırız ya da ılk etapta cd ya da dvd den ızleyıp yapabılır mıyız bu konuda yardımcı olabılır mısın ? kızkardesım beden egıtımı bıtırdı ama evde suan su malum sınava hazırlanıyor kpss :)ben de sabahları plates yapıyorum ama yoga yı ıstıyoruz ıkımızde ...simdiden çok tesekkurler musaıt bır zamanda cevap verebılırsen cok mutlu oluruz sevgıyle kal...burcukaramustafa@hotmail.com adresim :)

mermaid dedi ki...

ne güzel haberler böyle:)

Sen Gelince dedi ki...

Normal dönemlerde hayatına yogayı sokmayı başaramamış biri olarak hamilelik yogası olarak adlandırılan o şeye katıldım ben de... Yani belki aldandım o anlamda))) Birbirinden ne farkı bilmiyorum... Yani aslında biliyorum... Sadece çalıştırmaman gereken noktaları çalıştırmıyorsun... Ben kısacacık bir dönemde huzur buldum, kendim için güzel bir şey yaptığımı hissettim... Normal doğumdu amacım başaramıdm... Ne güzel zaten yaptığın bir şeyi daha farklı bir bilinçle yapabilmek... Kıpırdanmalar beni bile heyecanlandırdı:)))

Özlem

Tanya's dedi ki...

Sed,

Göbeğin şişmesi aslında herşey..sonrası kolay hehehe.

Evet evet..beni çarşıya aldır..

Tanya's dedi ki...

Pınar,

Gecen Yapıncak ile karşılaştık caddede..aynı şeyi söyledi..daha sipariş vermedim ama onu da alacağım..mücizevi olduğu haberini aldım...

Tanya's dedi ki...

Ghanima,

Kıpırdanma heyecanlı...vazifeli olduğunu farkettiriyor sana..enteresan bir duygu şimdilik.

Tanya's dedi ki...

Özgürcüm,

Gelsene bir cumartesi..hafta içi sana uymaz da..hergün 7dersindeyim ben göbeğimle birlikte..

Evet evet..en önemlisi nefesmiş..o kadarını biliyorum çalışıyorum..

Tanya's dedi ki...

Elcin,

Herşeyin bir zamanı olduğuna inanıyorum ben..seninde illaki bir zamanın..öğreneceğin dersler var..bırak olsunlar..sonrasında güzzelce keyif edeceksin nasılsa.

Tanya's dedi ki...

Burcu,

Sana hemen bir amil marifetiyle yanıt veriyorum.

Evde yaparsın yaparsın..hiç dert etme...

Tanya's dedi ki...

Denizkızı,

En meark ettiğin haberler değil mi hahayt?

ELÇİN'İN YERİ dedi ki...

evet zaman her şeyin ilacı...göstergesi

düşünsene zaten benim gibi bir akrep nalan nın anadolu yakası şubesi bir hatunun karnı burnunda kocaman bir kartopu gibi cadde de dolaştığını :)
kaldırımın her tarafını ben kaplarım yahu :)

Burcu Çalışkan dedi ki...

Bebek mi geliyor :)) Ben arada bir şeyleri kaçırdım herhalde okurken :))
Ne güzel, çok sevindim sizin adınıza...

ipek dedi ki...

Kıpırdanmalar başlayıncabaşka birşey oluyor sanırım annelik, sevinçle okumaktayım haberlerini Tanyacım:))

Abuk Kraker dedi ki...

Tanya bayağıdır takip ediyorum blogunu ama internete uğramadığım aralar kaçırmışım sanırım hamile olduğunu tebrikler Tanya'cım.Ço9k sevindim.

Tanya's dedi ki...

Özlem,

Hamilelikte yaptı isen keşke devcam etseydin..bebeğe ve sana verdiği huzura asıl ilk annelik döneminde ihtiyacın olur dye tahmin ediyorum.

Hamilelikte gitmekle şahane yapmışsın..benim karşı olduğum hamileikte yapılması değildi..yanlış anlaşılmasın..sadece hamilelikle sınırlamamak gerek diyorum ben..

Hadi bakalım tembellik yok o zaman..

Tanya's dedi ki...

Elcin,

Şahane olmaz mı yahu...kikirdeşerek kahve içeriz..ay şaahane...

Tanya's dedi ki...

Burcu,

Bin teşekkür..geliyor ya...var ama daha..

Tanya's dedi ki...

İpek,

Asıl hadise kucağına alınca başlıyormuş..şimdikiler birşey değil..ya da ben hiç birşey anlamıyorum..

Tanya's dedi ki...

Abuk Kraker,

Çokta söz ettiğim birşey değil bu hamileilik..ondandır..yoksa kacırdığın birşey yoktur aslında.

Çok teşekkürler.

Ersin dedi ki...

Aferin benim canım talebem, ne de güzel yazmışsın.
Aslında hamile yogası değil hamileler için yoga diyoruz ona,
sem güzelce gel keyifle katıl çok seviyorum seni

yaseminwonderland dedi ki...

Sevgili Tanya ve Sevgili Bebek,
Biz Lara'yla hiçbir hamilelik kursuna filan gitmemiştik, yoga da yapmamıştık, sadece yürümüştük dedeyle uzun uzun...
Ve fakat doğumdan hemen önce sadece karından ibaret yansımamızı doktorun cam kapısında görünce gülmekten kırılmıştık...zira hem koca karındık hem de kursa gitmememize rağmen puf puf aynı filimlerdeki hamile kadınlar gibi nefes almaktaydık...
Vücud biliyor ve gereken herşeyi de takır takır yapıyor. Mucize işte!!!
Hele ki onca yoga tecrubesiyle sen ne keyifle doğurursun şimdi:))

Tanya's dedi ki...

Sevgili Hocam,

Sizin hamilelikte yoga dediğinizi biliyorum..ama genel manada hamile yogası deniyor ya..hamileyken yap..sonra yapma..huzuru bul..ona karşıydı bu anarşist ruh..belki ifade edemedi.

Ben hep geliyorum zaten..köşeden köşeden kimse görmeden beni yapıyorum.

Efem bizde sizi çok seviyoruz...

Tanya's dedi ki...

Yasemin,

Ah o göbek manzaraları beni de öldürür mü gülmekten acaba...yürüyüşü bende yapıyorum..sevgili ile yağmurda caddede..her hareketin faydası olur..ve şüphesiz ki vücut bilir..nefes almayı da doğurmayı da..biz sadece yardımcı olabilirsek ne şahane...

Pratik Anne dedi ki...

Sevgili Tanya Hanim,

Kolay ve huzurlu bir hamilelik diliyorum size.

Hamilelikte belli esneme ve nefes pozisyonlarini kullanarak ozellikle hamileligin ilerleyen safhalarinda sikisan eklem ve sinirleri rahatlatmak icin "hamilelik yogasi" DVD sinden faydalanmis biri olarak, hamilelik yogasi o kadar da kotu birsey degil diyebilirim size. Hic literaturde olmayan, farkli asanalar kullanilmiyor zaten. Uygun asanalar ve hamileligin her trimester inda bunlari nasil yapabileceginiz gosteriliyor. Gobishiniz buyumeye basladikca, yok siyatik, yok ayak sismesi, yok kalca kemigi genislemesi basladikca ufak modifikasyonlar ve spesifik asanalar gerektigini hissedebilirsiniz. Bir de bazi asanalarin ve nefes egzersizlerinin dogumda rahatlama ve sancilari daha rahat karsilamada kullanilabilecegini siz de tahmin edersiniz. Benim kullandigim DVD ye bir tek asana olmayan "kegel egzersizlerini koymuslardi.
Sevgilerimle,

Tanya's dedi ki...

Pratik Anne,

AH yanlış anlaşıldım..hayatta yoga kötüdür demem..hamilelikte yapılan yoga için bir fikir belirtmiştim..Zaten yoga yapıyorsanız vücudunuz esnek..pelvik kaslarınıza hakim ve nefes tekniklerini de bilinçli kullanıyor olursunuz ve yüzde yüz hamileliğe ve bebeğin gelişine şahane bir hazırlıktır..

Ben sadece hamileik yogası ve dvdlerine biraz tepkiliyim..o da hep yoga yapalım..sadece hamilelikte yapmayalım diye aslında..

Yoganın hayatımın her yönünde olduğu gibi hamileliğimde de bana cok faydalı olduğundan eminim yoksa..

Post gibi bir yorum oldu bu hahahyt..sevgilerimle,

zeya dedi ki...

ne güzel zamanlar bunlar, ilk hareketler bir sürü heyecan çok çok süpeer :):)

benim şu zıp zıp içimi yoga mı paklar acaba ????

öpüyorum :)

ceydabural dedi ki...

ne güzel bir haber var yazında bebeğin sağlıklı ve mutlu bir bebek olsun hep mutlu olun :) sevgiler...

Çileksuyu Sibel dedi ki...

tanya'ci benim yoga ogrenmek istememin sebebi hani gercekten kirmizi isikta sinirlenmek gibi seylere sinirlenmemek icin...dilerim basarili olabilirim.hamilelikte yoga harika bence,mutlu anne mutlu bebek...

Turkuaz Deniz dedi ki...

BAS DANISMAN dogru soyler! :) Cok cok cok hakli! Ne guzel yazmissin, evet hersey ticari, canini cikarmak konusunda uzerimize yok! TADINI CIKARRR, optum kocaman ve iki defa...

Tanya's dedi ki...

Zeyacım,

Evet evet..tam olarak anlamasam da içimde neler olduğunu.hisler güzel...

İşte bırak o zıpzıp hal hiç gecmesin..

Tanya's dedi ki...

Fotograf penceresinden,

Teşekkürler..

Tanya's dedi ki...

Sibel,

Zaman içinde gerçekleşiyor bu sinirlenmemeler..sen naptın..Hot yogaya başladın mı?

Tanya's dedi ki...

Neşecim,

Dİnliyorum baş danışmanı..can kulağıyla..

O kadar acaip bir tüketi m toplumuyuz ki..doğmamış bebeklerle ilgili ne kurslar var bir bilsen..hoş sizin oralarda daha fenadır...

Öpüyorum..

uygarimizlahayat dedi ki...

Tanyacımmm Ece çok haklı doğumdan önce yaptığımız alışverişler, yok yatağı, yok kıyafeti hepsi boşşşşşşşşş:))) Bebeğim 5 aylık inanırmısın beşiğine daha yeni yattı, bu zamana kadar hep hamakta uyudu, gaz problemimiz çok olduğu için... O yüzden sen bebekle ilgili olan şeyleri mutlaka oku, bu bebeğimin ilk yılı kitabı kapağında mavi gözlü bebek olan mı? Benim doktorum yapmış onun türkçe çevirisini de bana önerdi hala alamadım yaaa... Bebeğini hissetmişsin artık, inş. kucağına da sağ salim alırsın...öptümmmmmm...

Tanya's dedi ki...

Uygarımızlahayat,

Evet evet karyola falan lüzümsüzmuş..öğrendim..bizimki yaz bebeği de olmadı cıplak gezdiririrm..alışveriş yok hehehe.

Bebeğimin ilk yılında evet bir bebek fotosu var..ama göz rengini bilemiyorum..

Su anta what to expect serisinden gidiyorum..Bas danışmanınkini okumuştum zaten..

Sevgiler,

Filiz Morkoç dedi ki...

Tracy Hogg derim başka da birşey demem... Şimdi oku çünkü sonra vaktin kalmıyor, vaktin kalsa halin kalmıyor, halin olsa bebek ağlıyor:-)))))))

Tanya's dedi ki...

Aklımdakiler,

Yorumuna cevap vermeden hemen önce verdim siparişimi..

Bin teşekkür.

Unknown dedi ki...

Gina Ford'un "The Contented Little Baby Book" isimli bir kitabi var. Bunu cok kisi tavsiye ediyor Amerika'da. Cok rahat ettiklerini soyluyorlar. Ben henuz okuma halindeyim ve bebek odasi hakkindaki tecrubelerini okuyorum. Yalniz burdakilerin cocuk yetistirmelerine bayiliyorum, cocuklarla cok ilgileniyorlar ama simartmadan. Hicbir cocugun ziril ziril agladigini gormuyorum. Mizmizlanirsa da anne ya da baba gidiyor yanina neyin var, nicin agliyorsun diye mantikli sorular soruyor, cocuk da mantikli bir sekilde ne istedigini soyluyor. Yemek yerken bile onlerine konuyor yemekleri, oyle boyle guzel guzel yiyorlar. Aman cocugum kus geldi, gitti simdi de aslan geldi falan diye birseyleri de yok. Bunlar benim izlenimlerim tabii ama bircok kisi de ayni goruste:))

Tanya's dedi ki...

Sez,

Bizde cocuk yetiştirmek zaten başlı başına sorun...elimde köfte ile cocuğun peşinde sokaklarda koşmak istemiyorum bende...

Zırıl zırıl ağlamayıp..tepinmeyen bir bebek olsa hiçte fena olmaz hani.