Salı, Eylül 09, 2008

Yoga..bir yaşam biçimi…Çok sevgili Hocamın izin ve katkılarıyla…

Kendime gore uzun bir süredir yoga yapıyorum..ama blogda buna çok değinmediğimi farkettim..konu fazlasıyla benimle ilgili olduğundan..iç dünyama tek başıma bir yolculuk yaptığımdan..bazen isyan ettiğimden bazense kabul edişlerimden sanırım….

Yoga kelime anlamı ile bir ve bütün olmak..ne ile…zihin..beden ve ruhun birliği..bütünlüğü…yani aslında insanın kendi ile bir ve bütün olması…Herkesin merak ettiği bir tek konu var yoga ile ilgili…uçuyor musunuz? Ne faydası var?...hayır uçmuyorum ve bu soru sahiplerinin anladığı anlamdaki faydası da haftanın 4 veya 5 günü insanın kendiyle yapayanlız kalabilmesi en büyük fayda…ev yok..araba yok..ütüyü fişte unuttum mu yok..cocuk okula yetişti mi? bakıcısı yemeğini yedirdi mi?...kocam beni aldatıyor mu?...annemi 2 gündür aramadım..asabi martı sami olur mu?...tüm bu ikincil düşünceleri bir kenara bıraktırabiliyorsa size bundan büyük fayda mı olur?

Bedeninizle birlikte esneyen zihniniz..buna uyumlanan ruhunuz…ve size getirdiği sakinlik ve hiçbirşeye kızamama hali..şu herşeye koşuşturduğumuz modern zamanlarda hepimize soluk aldırmaz mı?...Soluk almak demişken..pranayama…yoganın 8 basamaklı yolundaki basamaklardan bir tanesi…en son ne zaman bir ağacın altında belki denize karşı belki de ormana karşı derin bir nefes aldınız..diaframınıza kadar inen güzel dünyamızın havası sizi serinletti…düşünün bakalım…en son muhtemelen 5 yaşındaydınız…hemen denemenizi öneririm…

Modern dünyadaki hayatım ile yogayı bütünleştirmeye çalışan bir ruh olarak ucma haline gecmeye hiç çalışmadım…yada tepeüstü duralım da herkes ne super bir yogi olduğumu görsün..yada onca Hindistana gidiş gelişlerimde ahanda kendime guru yaptım olmadım..olmak istemedim…insanın en büyük Gurusu kendisidir…en büyük dersleri kendinden alır insan…öğretmeni olur mu? Elbette olur..ben buradan hazır da bu konu acılmışken..çok kıymetli Ersin hocama..benim yolumu actığı..yolumu acmakla kalmadığı aydınlattığı için ve herşeyin ötesinde beni kendi hayatıyla bütünleştirdiği için teşekkür etmek isterim bir kez daha….benim öğretmenim sevgili Ersin Hoca oldu…yoga ile ilk tanıştığımda karşıma cıkan öğretmendi..daha sonra bu merakli bünye bir iki hoca hariç..türkiyede ders veren bir dolu hocanın dersine girdi…ve hep şükredip çıktım kendi öğretmenimin önüne..iyiki varsınız diye…bu yolda ilerlerken sizi sömürebilecek o kadar cok insan var ki…yogada deneyimin önemine inanıyorum..iki yıl yoga yapıp hayata küsüp öğretmenlik sertifikası alıp ben de yoga dersi veriyorum diyen o kadar çok genç insane var ki..henüz kendi sorunları ile başedememiş..önünde çok uzun yolu olan…gecen günlerdeki yazımdaki amatör terzilerden…

Bu post böyle uzar gider ben kendimle ilgili yoga deneyimimime dönmek istiyorum.

Yoga 8 basamaklı bir yol.
1-Yap (Yama)
2-Yapmalar (Niyama)..bu iki basamak ahlaki kuralları içeriyor..hayvan öldürme (vejeteryenikte burden gelir), iyilik yap..temiz ol..komşuna yardım et vs..
3- Hareketler (Asana)..herkesin de bildiği ve yogayı onlardan ibaret zannettiği beden hareket ve pozları
4-Nefes (Pranayama)....hani şu doğru alamadığımız..göğsümüzden aşağı indiremediğimiz nefes.
5-Duyu ve duygulardan arınma (Pratyahara)..anladığınız gibi… no pain no gain durumları
6-Konstantrasyon (Dharana)..bir objeyle bir olma durumu..ben oyum.
7-Meditasyon (Dhyana).. zihinde istemsiz hiç birşeyin olmadığı bilinç hali.
8-Ben oldum (Samadhi)…super hal..

Havalı olmak adına yanlarına sanstritcelerini de yazdım..çok iyi bilirim hehe..

Ben Yoganın bu 8 basamağından 5-6 sını tırmanmaya çalışıyorum acıkcası…bizim tabirimizle vecd hali bana çok gelebilir…kaldı ki modern hayatla bu kadar içli dışlı olan biri için de ne derece gereklidir vecd hali bilmem ben…Sufli kıyafetler ve şıpıdık terlikler de bana gore değil..madem ki geldik bu dünyaya en temiz..en görkemli..en güzel ve faydalı hayatı yaşamak gerek…Bir kere geldiysem ben bu dünyaya Tanya olarak..tekrar geleceksek bile olsa ruhum…aslanlar gibi yaşamalı bu Tanya..

Yukarıdaki görüşlerin temellerinin neredeyse tamamı Sevgili Hocam’dan öğrendiklerim, fazlasıyla okuduğum Swami Sivananda ve Paramahansa Yogananda’ya aittir aslında..yorumu ise bana ait…belki blok bilgi olarak veremedim ama dedim ya buda benim yorumum..


Namaste..

Yukarıdaki fotoğraf Sevgili Hocam liderliğinde bu yıl gittiğimiz Hindistan-Rishikesh'te çekilmiştir. Arkada Ganj ve Himalayaların huzurunu buradan bile hissedebiliyorum.

19 yorum:

Ersin dedi ki...

Canım Talebem
Zaten en iyi talebemsin ( hiç kayırma yapmadan ) en iyi şekilde uygulamaları yapmaktasın aslında hoca olmayı çoktam hakkettin, zaten yogacharya diploman hazır... ne kadar güzel anlatmışsın tadına doyum olmuyor.... aklına, fikrine, diline, sağlık... bu keyifle devam et.

Tanya's dedi ki...

Sevgili Hocam,

Mesele hoca olmakta değil..doğru yaşamakta ve bilgi ile donanmış olmakta..benim yolumsa daha cok uzun..

Yolumu aydınlattığın için bin teşekkür sana .

serrose dedi ki...

Vallahi super anlatmissin
keske bende yapabilsem bikac yoga kitabi aldim okudum ama yapamadim
:(

mermaid dedi ki...

tanya
muthiş anlatmışsın
ve öyle özdeş ki pek çok şey sufizmle...
dervişlikte de böyle merhaleler vardır, ve birebir benzer...

hani semazenlere de sorar ya "başın dönnmüyor mu?" diye ve onlar da her defasında sabırla, konunun "dönmek"le ilgisi olmadığını açıklar, aynen öyle açıklamışsın...

kalpkalpkalp

Ersin dedi ki...

yahu talebem, senin gönlün aydınlık zaten bu nedenle yolun da açık olur, ben de emrine amadeyim

sermoon dedi ki...

bende bir ara denemistim.ama sonra tai*chi ye dondum.simdi onuda biraktim..
muhtesem anlatmissiniz...yureginize sozcuklerinizin guzellegine saglik...

zeya dedi ki...

Ne güzel anlatmışsın :)
insanın kendi içine yolculuğa çıkması huzur doludur yolu ne olursa olsun :)

Öpüyorum :)

tubik dedi ki...

Yani şimdi ben kafamdaki bütün sesleri susturup, kendime "şimdi sen konuş, dinliyorum" diyebileceksem ve gerçekten de dinleyebileceksem, insanların kompleks ve ruhsal zavallılıklarına öfkelenmeyecek kadar güçlendirebileceksem ruhumu, bu baya güzel bişey olsa gerek..

Tanya's dedi ki...

Sevgili Serrose,

benim tavsiyem mutlaka bir öğretmen gözetiminde yapman..daha sonra evde tek başına yapmandır.

Sevgiler,

Tanya's dedi ki...

Sevgili Mermaid,

Dünya üzerindeki coğu felsefe özde birbirinin aynıdır..onları parçalayıp değişik ekoller yaratan bizleriz aslında..yoksa özü aynı..iyi olalım..herkes iyi olsun..değil mi ama?

Tanya's dedi ki...

Sevgili,

Çok teşekkür ederim güzel sözler için..

Tanya's dedi ki...

Sevgili Sermoon,

Keşke devam edebilseydin..Taichi de keyifli olsa gerek..ben görünüye bayılıyorum..ölece..yumuşacık..huzurla..devam et en iyisi sen hehe.

Tanya's dedi ki...

Zeyacım,

Büyük huzur..bazen çelişiyorum biliyorsun..o mu bu mu diye...ama günün sonunda o yolculupa cıkmaya karar vermek cok keyifli..

Öpüyorum

Tanya's dedi ki...

Tubikcim,

Güzel elbette..güzelolmaz olur mu?..etrafındki hiç kimse derdin olmamaya başladığı nokta zaten bana sorarsan ben oldum hali..hehe..denemeye değer..

defneyleyasamak dedi ki...

Hiç özeneceğim aklıma gelmezdi. Bunu bir konuşalım Tanyacım... Etkilendim...

Tanya's dedi ki...

Tugbacım,

Canım doğum günü insanı..iyiki doğduuuun..hehe..

Konuşalım tabi ya..sana iyi de gelebilir..iş güç sebebiyle..

Öpüyorum..

vintage biscuit dedi ki...

''yan gel yat'' felsefesine gönül vermiş biri olarak son fotoyu çok beğendim *
o bacağı kaldırmadan orda uzun bir süre yatabilirim!!!tanrim kotu bir ornegim
minimum hareket maksimum tad yolunda ilerlemekteyim.....

Tanya's dedi ki...

Vintııç,

"Yan gel yat" süper felsefe tabi.. o gördüğün yerde öyle bir uyunuyor ki..yanlanarak...aklını kaybedersin hehe..

Sende gel bir dahaki sefere ahahayt..ordaki trendleri de görürsün hem..live..hemde yan gelir yatarsın...

mermaid dedi ki...

ühü profilindeki mail adresine bir mail geçtim ama hoop bana geri döndü:(