Çarşamba, Eylül 17, 2008

Mim


Aslında bugün aklımda bambaşka bir post yazmak vardı...ancak son gelen yorumda gördüm ki Zilsizim hemşerim beni mimlemiş...eğer şimdi yazarsam yazarım..yazmazsam da unuturum diye bir telaş yazayım dedim...ilk kez kim tarafından kandırıldığımı sormuş..hemde hatırlayabilirsen demiş...hayatımda boyunca unutmadığım bir kandırılmadır benimkisi..


4-5 yaşlarındayım...annem beni dinimiz gerekli konusunda eğitime almış..bir iki dua ezberletmiş bugün hatırlamadığım..küçük kafamın katiyen anlamadığı hayvan kesme bayramını anlatmış..peygamber demiş..oğlan cocukları demiş...bilinçim hiç almak istemezdi ve o günlerden bu günlere değişen birşey olmadı..hayvan kesme bayramlarından nefret ederim ve anlamam....neyse hayvan kesme bayramı ayrı bir posta konu olacak nitelikte bende....konu oruç tutulmasına gelmişti...Beni karşısına aldı..."bak evladım..oruç tutmak dinimiz gereklerindendir...ramazan ayında kuşlar bile oruç tutar...senin yaşın çok küçük olduğundan ramazanın ilk günü kahvaltıdan sonra yarım gün tutsan yeter...Allah Baba da bu bilir..."dedi...küçük aklımla düşündüm...yarım gün aç kalmak bana uyar mı diye..uyar dedim..baksana kuşlar benim elim kadar onlar bile tutuyosa bende yarım gün..hemde kahvaltıdan sonra süperinden tutarım diye düşündüm...Mevsimlerden yazdı ve yazlıktaydık..bahceye indim...oyun oynuyoruz..itişiyoruz arkadaşlarımla...kenarda su birikintileri var...Site görevlisi Bahattin Amca yeni yıkamış yaz sabahı her yeri serinlesin diye...amanın ben ne göreyim...2 tane serçe o birikintilerden su içiyor...dünyam başıma yıkıldı ..annem bana yalan söylemişti...avazım çıktığı kadar bağırarak eve koştum...böğür böğür ağlıyorum...annem şaşkın..noluyor diye...anne dedim..bana yalan söyledin...kuşlar oruç moruç tutmuyor..su içiyorlar...annem çok üzüldü...ben perişan..ANNEM BANA YALAN SÖYLEDİ... ben oruç tutmuyorum...


Annemin bana söylediği bu küçük beyaz yalan benim yukarısı ile olan ilişkimde yol değiştirmeme sebep olmuştur..aslında iyi de olmuştur..o gün bugündür beni sınırlayan..özgür düşünmemi engelleyen dogmatik din yapısından uzak ama kendimle barışık..yukarısıyla fena bir ilişkisi olmayan biri olmuşumdur...Annecim..buradan bin teşekkür sana...pusulamı kontrol etmemi ve doğru yöne cevirmemi sağladığın için..


Ben kimseyi mimlemiyorum..ilk aldatılmasını hatırlayan ve anlatmak isteyen varsa anlatır diye düşünüyorum.

29 yorum:

Haydins dedi ki...

Ayni sekilde benimde aklim ermiyor hayvan kesme bayramina ;)
Guzel yakalanmis bir yalan!!
Oruc tutamiyorum ben, tercih de etmiyorum.. Aklimin almadigi bir sey daha , iftar ve sahur vakitleri gunesin dogusu ve batisina gore belirledigine gore..Haziran ayinda Petersburg ve daha kuzeylerde gunes 2-3 saatligine ortdan kayboluyor ya da hic kaybolmuyor..O zaman nasil olacak?? 20 saat nasil oruc tutulur??Aklim almadi iste!!

Tanya's dedi ki...

Serpilcim,

Son tuttuğum oruc kuşların su içtiği oructu benimde..sonra yolumu değiştirdim yukarı ile ilişkilerimde..hayvan kesme bayramlarında ya burda olmam yada sokaklara cıkmam..vahşetin ölüçüsü yok zira.

Ha bide beyaz geceler var..açlıktan ölsün mü millet..bilmem ben..bir yerde hata olmuş..düzelmez.

ELÇİN dedi ki...

tanyacım kurban bayramında dışarı çıkmaktan nefret ediyorum.çocukken daha kötüydü sokaklar ...

hep kafamda bu görüntüler...

hayvan kesmenin mantığı olamaz asla bu şekilde...

insanlığa sığmıyor

zeya dedi ki...

Ben ne zaman kandırıldım dur bir düşüneyim bulursam yazarım :)

Oruç benim içimi temizler huzur verir. Herkes kendi yolunu buluyor bir şekilde :):)

Kuşlar süpermiş annen ne kadar üzülmüştür :):):)

Öpüyorum

Tanya's dedi ki...

Elcincim,

Bende bu durumu hiç birşeye sığdıramıyorum.

Tanya's dedi ki...

Zeyacım,

Ahaha..hatırlarsan bul da yaz..komik şeyler çıkıyor baksana..

Ya diyorum ya..herkesin kendi yolu var..ve birşekilde onu buluyor..ona sarılıyor..beni de kuşlar yaktı hehehe..

Ersin dedi ki...

Ah be canım ben bunu geçen gün canlı canlı dinledi ne kadar da gülmüştüm. gene güldüm.
Dinler çocuklara öyle veya böyle enjekte edilir. Kişi çocukken alşdığı bu olguyu bazen ve genellikle hiç sorgulamaz. Aman neme lazım cehenneme giderim der. Oysa sorgulamak ile işin her yönü görülür. Herneyse canım ben kim oluyorum da bunları yazıyorum. kim ne ile nasıl mutlu ve huzurlu oluyorsa devam etsin. en güzeli bu..

tubik dedi ki...

Sevgili Tanya,

Yazdıklarına o kadar güldüm ki ofis ahalisi bir anda bana tuhaf tuhaf bakmaya başladı :)

Ben de küçükken babam işten geldiğinde klasik "Bana ne aldın?" sorusunu yönelttiğimde karşıma geçip "Alayım kızıma bir kutu boya, boyasın kendini.." türküsünü söylemeye başlamıştı..

Ben hakikaten bana boya aldığını, hatta abartıp makyaj malzemesi aldığını zannetmiştim ve bütün akşamımı sakladığı yeri arayarak geçirmiştim :)

Tanya's dedi ki...

Sevgili,

Yol gösterensin sen yaz hehe..

Nasıl komiktir ve aslında acıklı bir hikaye..bende akıl 5'te bali olmuş demekki.

Böyle cok huzurluyum..çok şükür hehe..iyiki varsın.

Tanya's dedi ki...

Tubikcim,

Ahahaha bende sana güldüm çok..bir kutu boya..sen ara dur..nerde rimel..allık diye..cocukluktaki olaylar ne cok etkiliyor dimi insanı.

Verda dedi ki...

Hikayene bayıldım... Ben oruç tutmadım hiç. Bendeki dinsizlik taaa küçük yaşlardan demekki..hahahaha

İlk kandırılmam ise... sanırım tuvaletlere ağzında yemekle girme ÇARPILIRSIN yalanıdır... Ananem demişti... Neden acep kızım ağzıda yemekle girme iğrenç birşeydir dememişki? Ben o zaman da girmezdim...Neyse hatırladıım ilk kandırılmalardan biridir bu heralde... Sonracııımmmaaaa.... bla bla bla... bir sürü bir sürü... Taaa bugüne kadar... Hahahahaha... Ama asıl soru şu olsaydı : İlk kimi nerede nasıl kandırdın? A HA!!! İşte budur... hahahahhahahahahhahaha

öpüyorum..

zilsizzarife'nin yeri dedi ki...

Tanya'm:Ah be nasıl kandırmış anncecik seni o küçücük yaşında kıyamam.Ama herşeyde bir hayır var işte.Böylelikle sen sorgulamışsım birşeyleri.Kurban bayramı banada aynı şekilde vahşice geliyor ne yazık ki:(

sinem (adacim) dedi ki...

Ramazandan birkaç gün önce ben de Ada'ya artık oruç tutulacağını söylemiştim. Orucun ne olduğunu sorunca da kandırmadan anlatmaya başlamıştım:)) Daha insanlar yemek yemez su içmez diye anlatmaya yeni başlamışken evlatceezim "Ben küçücük bi çocuğum yemeden içmeden ölürüm diye " haykırıverdi. Bunun belli sattler içinde olduğunu, çocukların oruç tutmadığını anlatana kadar canım çıktı.Çığllıkları zor susturdum. Arada gerçekleri anlatmayıp kandırmak mı lazım acaba?:))Ya da direk olaya açlık susuzluktan girmemek:))Ben tutmam daha doğrusu tutamam. Küçükken bile tutardım , yaşlılar hastalar bile tutuyor deyip ilk gün bir deniyim dedim ama sevabından çok günahını aldım. Bütün gün açım, öldüm, kurudum, bittim diye milletin içini kemirdim. Bir de banka maceram var o gün daha sonra anlatırım. Açlik beni bozuyor. Tutanlara sabırlar dilerim, takdir ederim. Bu kuş kandırığını canım annem bize de yaptı. Fekat bende lise yıllarına kadar etkisini sürdürdü:))

Taylan Sezginer dedi ki...

bunu din dersinde hoca bize DERS olaraak ciddi ciddi anlatmıştı...

mermaid dedi ki...

Ben seviyorum orucu:) Arınmadır bence, detoksların en iyisi, sadeleşmenin en fevkaladesidir.
Sence hayvan kesme, asıl adıyla kurban olayı da pek çok inanışta var aslında. Aynen oruç gibi.Seçtiğin ve yürüdüğün yola bağlı olarak doğal ve normal geliyor insana, sana doğal gelmemesi elbette ki normal.
Bir de, sanırım, uygulama biçimi vahşete kaçabiliyor, oysa ki onu uygulamak kadar biçimi de önemli.
Bu diğer ibadetler için de geçerli, diğer inanışlar için de, yüksek sesle, altı çizilerek ve yanlış şekilde yapıldığında, rahatsız edici olabiliyor.

Yine de haddim olmayarak kuracağım bir cümle bu, sen ki kendisiyle ve dünyayla barışık, bir olmuş bir ruh olarak görünüyorsun burdan, keşke "hayvan kesme bayramı" demesen:( Pek çok kişi için değerli çünkü.

Tanya's dedi ki...

Verdacım,

Evet ananeler babaneler bayılır bu tür kandırmalara..belki bize doğruyu bu şekilde göstermeye..bazen ürkütüp korkutarak..

Ama bunların sonucunda ne öğreniyoruz..kandırmayı aslında..doğrusun..

Tanya's dedi ki...

Zilsizim,

Verdaya da dedim..büyükler korkutma ve ürkütmelerle birşeyleri öğretmeye calışırken..bizim kafalar sorgulamaya acık..sorguladıkca bulmaya..buldukca..anlamamaya ve kendi yolunu bulmaya..kendi doğrularınla..

Tanya's dedi ki...

Sinemcim,

Canım Adam akıllı cocuk..onda etkisi sürmemiş pek hehe..sende liseye kadar sürmüş ya..gülmekten öldüm..

Banka maceranı bekliyorum...

Herkesin inancına saygım sonsuz...kimisi tutar..kimisi tutmaz...bende tutmayanlardanım..tüm suç kuşların.

Tanya's dedi ki...

Bartonum,

Ahh bir araya gelsek daha neler cıkar DERSlerden..

gelsek ya bir araya..

Tanya's dedi ki...

Sevgili Mermaidcim,

Hep diyorum ya..herkesin yolu ayrıdır..yukarı ile ilişkisi de..herkesin bilgiside..

Üzülmüşsün benim hayvan kesme bayramı lafına..diğerleri için değerli diye..ama üzülme..özünde yapılan eylemin adıyla anıyorum bayramı...yaradanın verdiği canı alıp...bunu bayram edip..öksüzün hakkını yiyen..haksız para kazanıp birde zekat vermekle öğünen bir toplumun üyesi olmaktan utanarak..

Benim üzüntüm budur özünde..bir karıncayı incitmemeye calışırken..sokaklar kan gölüne dönüyor..isyanım buna benim..

merve dedi ki...

merhabalar , merve ben. sitenizi dün keşfettim, hayran kaldım hayatınıza, sevginize , canlılığınıza ve düğününüze. allah nazarlardan korusun sizi ve eşinizi...

Tanya's dedi ki...

Sevgili Merve,

Hoşgeldin..ve iyi dilekler için çok teşekkürler.

Taylan Sezginer dedi ki...

bayramda ya kopenhag ya güney sonra zaten senden ve hocadan iki gün isteyeceğim.daha iyisi bir yere davet edeceğim sizi...biraz hocadan fırça yemem gerek galiba:)

Tanya's dedi ki...

Bartonum,

Ohoh iyi edersin..vize yetişti galiba...

Eee hoca sevgiyle fırcalar seni..toparlar güzelce..

3prenses dedi ki...

merhaba öncelikle sevgili haydins,böyle anormal bölgelerde en yakın normal bölge hesaba alınıp oruç ve namaz saatleri hesaplanır.yani 20 saat oruç tutulmaz.tanya kötü bir batıl inanç yada hurafeyle karşılaşmışsın.bende duymuştum onu ama ben çocuklarıma orucu , nefsimizi terbiye etmek için tuttuğumuzu anlattım .doğrusuda bu.ayrıca mermaidin yorumuna da katılıyorum.gerçekten kurban bayramı bizim için çok değerli.

Goksu dedi ki...

Zeya'dan sana geldim:)yazilarini cok keyifli buldum.Takipteyim:)

Tanya's dedi ki...

Sevgili 3 prenses,

Hurafe degilde ogretme sekli bu maalesef. Bugunde degisen birsey yok. Dedim ya diger bayram benim icin commentlere sigmaz. Inanc degerlidir bana gore can almak ise gorece..ve hep dedigim gibi herkes kendi yolunu bulur ve o yolda gider.

Sevgilerimle

Tanya's dedi ki...

Sevgili desertwind,

Hosgeldin, sefalar getirdin. Bende hemen ziyaret edeyim. Umarim keyif alirsin.

Sevgilerimle.

zilsizzarife'nin yeri dedi ki...

Tanya'cım,
4 gündür aynı yazı.Biz senin sayfanı sık sık güncellemene alıştık.Yine dolu dolu bir hsonu olmuştur sanırım.Anlatmanı merakla bekliyorum.Güzel haftalar:)